MovieTape

Festival srpskog filma fantastike sredinom oktobra

 

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) odložen je za dve sedmice i biće održan od 13. do 16. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, saopštila je uprava manifestacije. Festival, osnovan 2006. godine, prvi put će imati takmičarsku selekciju za srpske filmove do 60 minuta, a novouvedena nagrada „koskar“ dodeljivaće se u kategorijama: najbolji film, najbolja priča, najbolji specijalni efekti, specijalna nagrada žirija i nagrada publike.

U revijalnom programu, koji će kao i takmičarska selekcija ići u Domu omladine, ekskluzivno će biti emitovana epizoda iz jedne od najnovijih serija u produkciji američke TV mreže Saj-Faj (Sci-Fi). Na otvaranju manifestacije, 13. oktobra premijeru će imati kratki film Miroslava Lakobrnje „The Last Drop“ (2011) u kojem se sukobljavaju vampiri i srednjevekovni vitezovi. Posetioci će moći da vide i minijature, makete, kostime i druge rekvizite koji su korišćeni u produkciji ovog filma, snimanog u ambijentu Petrovaradinske tvrđave i napuštenog dvorca porodice Špicer u Beočinu.

Povezana vest:  Na veliko platno stiže animirana 3D avantura „Pingvini sa Madagaskara"

U Kinoteci, u specijalnom programu „Pogled na region“ biće prikazana retrospektiva dugometražnih hrvatskih filmova fantastike sa 10 ostvarenja nastalih od vremena SFRJ do danas. Od novijih hrvatskih ostvarenja, publika će moći da vidi filmove „Živi i mrtvi“ Kristijana Milića (2007), „Prekažnjavanje“ Jurice Hižaka (2009), „Šuma summarum“ Ivana Gorana Viteza (2010) i „The Show Must Go On“ Nevia Marasovića (2010).

Povezana vest:  Sijena Miler kao Hičkokova žrtva Tipi Herden

Od starijih klasika tu su: „Sedmi kontinent“ Dušana Vukotića (1966), „Izbavitelj“ Krste Papića (1976), „Gosti iz galaksije“ Dušana Vukotića (1981), „Ritam zločina“ Zorana Tadića (1981), „Treći ključ“ Zorana Tadića (1983) i „Krvopijci“ Dejana Šoraka (1989).

Na festivalu će biti prikazani i filmovi koji su stigli na konkurs za „video svedočanstvo o poseti NLO-a Srbiji“, a najzanimljiviji rad će biti nagrađen prigodnom statuom. Rok za slanje ističe 1. oktobra, U pratećem programu u Domu omladine predviđena je tribina o vanzemaljskoj inteligenciji kao i tribina „Fantastične tajne Beograda“ na kojo će Zoran Lj. Nikolić, poznat po knjizi „Beograd ispod Beograda“, govoriti o malo poznatim činjenicama iz istorije glavnog grada Srbije, ali i o svom istraživačkom radu, a takođe će predstaviti svoj roman sa elementima fantastike „Grad tajni“ (2011).

Povezana vest:  Džoni Dep: Dopada mi se Džastin Biber

Pošto je Festival srpskog filma fantastike prošlu godinu pauzirao, ovogodišnje izdanje biće istovremeno peto i šesto, to jest „dvobroj 5/6“. Prvobitni termin za održavanje bio je od 1. do 3. oktobra, a do odlaganja je došlo iz tehničkih razloga.