MovieTape

Film Boška Savkovića najbolji ekološki film na svetu

 

Srpskom ekološkom filmu reditelja Boška Savkovića „Plodovi zime“ danas je u Beču dodeljen Gran pri za najbolji ekološki film na svetu u ovoj goduini, saopštio je Silver Lakefilm Tourfilm festival – SILAFEST.

Pored ove nagrade, dodeljene na tradicionalnoj svečanosti u Privrednoj komori Austrije, ekološki film o plastičnim kesama koje „ulepšavaju“ glavni grad Srbije tokom godine osvojio je 12 nagrada na prestižnim svetskim festivalima dokumetarnog, turističkog i ekološkog filma.

Povezana vest:  Madona želi da snimi film o princu Vilijamu i Kejt

Najnovije priznanje dobio je u Beču na tradicionalnoj manifestaciji koja se održava 23. put, na „Festivalu svih festivala“ pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO). Ova nagrada se u filmskom svetu naziva i „Turistički oskar“ i prvi put u istoriji ovo prestižno priznanje dobio je neki niskobudžetni film.

Film „Meksiko u svim čulima“ koji je dobio Gran pri kao najbolji promotivni filma na svetu, potrošio je 1,5 milona dolara, dok je Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda Savkovićev film „Plodovi zime“ sufinansirao sa 250.000 dinara.

Povezana vest:  U biskopu u Jagodini prikazano 130 filmova, gledalo ih 15.000

Pored Savkovića, nagrade su u Beču uručene još sedmorici reditelja iz Austrije, Poljske, Danske, Mađarske, Švedske i Meksika.