Faust_1

17. Festival autorskog filma od 30. novembra do 5. decembra
 
Festival autorskog filma, jedna od najpoznatijih gradskih kulturnih manifestacija i važan događaj za ljubitelje filma, ove godine održava se po sedamnaesti put u periodu od 30. novembra do 5. decembra.
U sklopu glavnog i pratećih filmskih programa na 17. FAF-u biće prikazano preko 60 ostvarenja sedme umetnosti. Festival autorskog filma održava se u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra Beograda, Muzeju Kinoteke, Domu kulture studentski grad i multipleksu „Kolosej“.
U glavnom programu ovogodišnjeg festivala i ove godine naći će se ostvarenja umetničkog fima sa prestižnih svetskih filmskih festivala.
Tu je najpre iransko ostvarenje „Razvod: Nader i Simin“, reditelja Ašgara Farhadija, nagrađeno u Berlinu sa dve glavne nagrade – „Zlatnim medvedom“ za najbolji film i priznanjem za najbolja glumačka ostvarenja kako muškoj, tako i ženskoj glumačkoj ekipi filma. Ovaj film nagrađen je i priznanjem Ekumenskog žirija Kanskog filmskog festivala.
Među filmovima koje će beogradska publika gledati u nekoliko gradskih bioskopskih sala su „Faust“ reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnik „Zlatnog lava“ na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, „Sram“ reditelja Stiva Mekvina, čiji je glavni glumac, Majkl Fasbender, u Veneciji nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu, i „Bilo jednom u Anadoliji“ Nurija Bilge Džejlana, dobitnik Gran prija na festivalu u Kanu.
Sledeći tradiciju upoznavanja domaće publike sa novim glasovima u autorskom filmu, FAF ponovo prikazuje dobitnika kanske nagrade za najbolji debitantski film, priznanja „Zlatna kamera“ – ostvarenje „Akacije“ argentinskog reditelja Pabla Đorđelija.  U glavnom programu naći će se i dobitnik nagrade za režiju na najpoznatijem američkom nezavisnom festivalu u Sandensu, „Tiranosaurus“ reditelja Padija Konsidina, kao i prvo 3D ostvarenje kultnog reditelja Vima Vendersa – „Pina 3D“, film posvećen slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš.
Deo festivala su i ove godine, osim glavnog, i 9 pratećih programa.
Prateći program Off Hollywood predstavlja nekoliko zapaženih ostvarenja nove američke nezavisne produkcije, iza kojih stoji Fox Searchlight Pictures. Filmovi iz programa Off Hollywood predstavljaju nove reditelje, prikazuju stranu američke svakodnevnice koja se ne viđa u holivudskim blokbasterima, ali i na svež i zabavan način komuniciraju sa publikom govoreći o važnim temama. U Kinoteci se održava prateći program „Iskušavanje filma“, omaž reditelju Živku Nikoliću, jednom od balkanskih autora sa najsamosvojnijim i najoriginalnijim opusom, kao i programi „Hipnoza kao metafora“ i „Autori predstavljaju“. Dom omladine Beograda pozornica je 5 pratećih programa: „LGBT“, „Angažovani obračuni“, „Uvećanje“, „Vetar sa severa“ i „India pop“.
Festival autorskog filma je osnovan 1994. godine.  U okviru ovog festivala prikazuju se ostvarenja autorskog filma koja komuniciraju sa publikom na drugačiji način od holivudskih blokbastera, ne teže pukoj zabavi, i nose jak pečat umetničke vizije svojih autora. Festival autorskog filma je retka prilika da se ovi filmovi vide u bioskopu, jer zbog nedostatka sala i dominacije holivudske produkcije teško pronalaze svoje mesto na bioskopskim repertoarima.
Povezana vest:  Penelope Kruz: Sin mi je promenio život