MovieTape

Umro Ken Rasel

 

Britanski reditelj Ken Rasel, autor filmova „Zaljubljene žene“ i rok opere „Tomi“, umro je u 84. godini, saopštila je danas njegova porodica. Ken Rasel bio je autor nekih od najzanimljivijih i najhrabrijih filmova 20. veka. U svojim filmovima često se bavio katoličanstvom i ponekad perverznom seksualnošću, a omiljeni glumci bili su mu Oliver Rid i Glenda Džekson.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Rođen kao Henri Kenet Alfred Rasel, bio je fotograf, plesač i vojnik pre nego što se okrenuo filmu. Međunarodni uspeh stekao je filmom „Zaljubljene žene“, adaptacijom romana D.H. Lorensa iz 1969. godine.

Velike kontroverze zbog scena nasilja, seksa i religijskog sadržaja izazvao je film „Demoni“ iz 1971. godine koji je u nekim zemljama bio i zabranjen. Svojim filmovima „Altered States“, „The Liar of the White Worm“, „The Rainbow“ – još jedna adaptacija D.H. Lorensa, „Kurva“, stiče kultni status među poklonicima iako ga je kritika često nazivala vulgarnim neukusnim i mizantropom.

Povezana vest:  Toma Kruza sve tri supruge napustile sa 33 godine!

Rasel je režirao i spot za pesmu „Nikita“ Eltona Džona. Pre dve godine na Paliću gde je dobio nagradu Aleksandar Glifka za ukupni doprinos filsmkoj umetnosti, a 2003. godine je bio i gost beografskog FEST-a.