Zbornik o Saši Petroviću predstavljen na Festu
fest10_418Knjiga „Aleksandar Saša Petrović-Filmološki zbornik“ predstavljena je danas na 38. Festu, na konferenciji za novinare u Sava centru, na kojoj je učestvovao i predstavnik Solunskog filmskog festivala Dimitris Kirkinos.
Zbornik iz edicije „Velikani filmske režije“ priredio je prof. dr Radoslav Lazić, a objavili su ga Autorska izdanja i Foto Futura.
Lazić je izjavio da je zahvaljujući Branki Petrović, udovici velikog reditelja, imao uvid u zaostavštinu Saše Petrovića (1929 -1994).
Našao sam pregršt dokumenata, rukopisa, scenarija i fragmenata, planova za buduće filmove, kritika I studija koje je Petrović pisao I kao reditelj I kao istoričar umetnosti, rekao je Lazić.
On je dodao da je u knjigu uvrstio I prepisku Petrovića sa Miroslavom Krležom, kao I više intervjua, ali ne prigodnih ili anegdotskih već onih u kojima je reditelj govorio o svojoj estetici.
Želeo sam da sačinim akademski zbornik, rekao je Lazić ističući da su u knjizi ogledi I tekstovi oko 30 uglednih autora, među kojima desetak doktora nauka.
Recenzenti ovog izdanja su prof. dr Nikola Stojanović I prof. dr Nevena Daković.
Zbornik će se prodavati u medijskoj knjižari Krug (na Trgu Republike).
Predstavnik Solunskog festivala Kirkinos izrazio je zahvalnost Direkciji Festa I Filmskom centru Srbije na dugogodišnjoj dobroj saradnji u izboru I predstavljanju srpskih filmova na festivalu u Grčkoj.
Gost je istakao da se to posebno odnosi na organizovanje retrospektive Gorana Paskaljevića prošle jeseni, na jubilarnom 50. festivalu u Solunu, kada je slavni srpski autor dobio nagradu Zlatni Aleksandar za životno delo.
Kirkinos je rekao da je na jubilarnom festivalu prikazano više od 200 filmova, koje je videlo oko 160.000 ljudi, ali je izrazio bojazan da će naredno izdanje biti skromnije, zbog finansijske krize.
Na početku konferencije direktor kulturne redakcije Sava centra Vuk Žugić uputio je javno izvinjenje zbog tehničkih problema na novinarskim projekcijama Festa u maloj sali Sava centra.

Povezana vest:  Gordan Matić: Beldocs je jedan od zaista najbitnijih festivala dokumentarnog filma u ovom kraju sveta