TILVA-ROSH-POSTER

Sutra dodela nagrada Evropske filmske akademije

 

Dobitnici Evropske filmske nagrade za 2011. godinu biće proglašeni i priznanja uručena sutra uveče u Berlinu na svečanoj ceremoniji koju priređuje Evropska filmska akademija. U kategoriji najboljeg debitanta – „European Discovery – Prix FIPRESCI“ nominovan je srpski reditelj Nikola Ležaić za film „Tilva Roš“. U istoj kategoriji nominovano je još pet mladih autora.

Povezana vest:  Tilva Roš sinoć premijerno u prepunom Domu sindikata!

Ekipa filma „Tilva Roš“ – reditelj Ležaić i producenti Uroš Tomić i Mina Ðukić prisustvovaće svečanosti proglašenja pobednika i dodeli nagrada, koje se dodeljuju i u drugim kategorijama. Za Evropsku filmsku nagradu za najbolji film u celini nominovani su „Artist“ Mihaela Hazanaviciusa, „Dečak sa biciklom“ (The Kid with a Bike) Žan-Pejra i Lika Dardena, „U boljem svetu“ (In a Better World) Suzane Bir, „Kraljev govor“ (The King“s Speeć) Toma Hopera, „Avr“ (Le Havre) Akija Kaurismakija i „Melanholija“ Larsa fon Trira.

Povezana vest:  Hotel Transilvanija 3: Odmor počinje, najnovija bioskopska najava

Biće proglašen i najbolji reditelj, a u konkurenciji su Suzana Bir, Žan-Pjer i Lik Darden, Aki Kaurismaki, Lars fon Trir, kao i Bela Tar, za film „Torinski konj“. Za najbolju glumicu nominovane su Kirsten Danst, Sesil d Frans, Šarlota Ginsburg, Nadežda Markina i Tilda Svinton, a za najboljeg glumca Žan Dižarden, Kolin Firt, Mikael Persbrant, Mišel Pikoli i Andre Vilms.

Povezana vest:  Premijera filma "Sumrak saga: Praskozorje drugi deo"! (FOTO)

Evropske filmske nagrade biće dodeljene i za scenario, kameru, montažu, scenografiju, muziku.