brad_pitt_megamind

Kritičari nagradili „The Artist“, Pita, Skorsezea i Malika

 

Crno-beli nemi film „The Artist“ (Umetnik), drama „The Descendants“ (Potomci), Bred Pit, Martin Skorseze i Terens Malik bili su veliki pobednici sinoćnjih dodela nagrada filmskih kritičara i udruženja, prenele su agencije. Bostonsko udruženje filmskih kritičara, Udruženje kritičara iz Los Anđelesa i Njujorško udruženje onlajn kritičara saopštili su sinoć svoje izbore za najbolje filmove i glumačka ostvarenja u 2011. godine otvorivši tako ključnu sedmicu u Holivudu tokom koje će biti saopšteni i nominovani za Zlatne globuse i nagrade Udruženja glumaca.

Američki filmski institut (AFI) iz Los Anđelesa takođe je sinoć objavio njihovu listu 10 najboljih filmova 2011. U Bostonu, kritičari su izabrali nemi film o Holivudu – „Umetnik“ za najbolji. Film se nije našao na listi AFI-a samo zbog toga što nije američki već francuski ali se zajedno sa serijom „Hari Poter“ našao u grupi „specijalnih nagrada“.

Povezana vest:  Blizu 10. 000 ljudi proslavilo olimpijske medalje u bioskopima Roda i Arena Cineplex

Među 10 najboljih, prema mišljenju AFI-a, su „Potomci“ sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi, Skorsezeov „Hugo“ (Igo), „Ponoć u Parizu“ Vudija Alena, „War Horse“ (Ratni konj) Stivena Spilberga i komedija „Deveruše“. Na listi su se našli i „J.Edgar“ (Džej Edgar), „The Girl With the Dragon Tattoo“ (Devojka sa tetovažom zmaja/Muškarci koji mrze žene), „Služavke“, „Formula uspeha“ i „The Tree of Life“ (Drvo života).

Bostonski kritičari proglasili su Pita za najboljeg glumca za njegovu ulogu u filmu „Formula uspeha“ i Mišel Vilijams za najbolju glumicu za njenu rolu Merilin Monro u filmu „My Week With Marilyn“ (Moja nedelja sa Merilin).Pit je već dobio nagradu Njujorških kritičara, dok je ovo prva nagrada za Vilijamsovu. Ove sedmice, Udruženje filmskih glumaca saopštiće u sredu nominovane, a dan kasnije Udruženje stranih novinara u Holivudu saopštiće svoje favorite za ovu godinu. Rane nominacije – i nagrade – dovešće do smanjenja liste filmova, glumaca i reditelja koji će se takmičiti za Oskare, najvažniju filmsku nagradu u Holivudu koja se dodeljuje 26. februara. Udruženje kritičara iz Los Anđelesa sinoć je izabralo Majkl Fasbendera i Jun Jung-he iz Koreje za najbolje glumce.

Povezana vest:  Savremeni žanrovski filmovi u selekciji “Sirovo” na 29. Festivalu autorskog filma

Fasbender je nagradu dobio za uloge u filmovima „Sram“, „A Dangerous Method“ (Opasan metod), „Džejn Ejr“ i „Isk men: Prva klasa“. Jun Jung-hi nagradu je dobila za ulogu u filmu „Poetry“ (Poezija).

Bostonski kritičari proglasili su Skorseza za najboljeg reditelja za njegovo 3D ostvarenje „Igo“ o dečaku koji živi na železničkoj stanici u Parizu dok su kritičari iz Los Anđelesa izabrali Terensa Malika za njegovu mističnu dramu „Drvo života“.

Povezana vest:  Džoni Dep odgovara uživo na pitanja obožavalaca

Grupa iz Los Anđelesa takođe je izabrala Kristofera Plamera i Džesiku Častejn u kategoriji najbolja sporedna uloga, njega za ulogu u komediji „Beginners“ (Početnici) a nju za šest uloga, uključujući i filmove „Služavke“ i „Take Shelter“ (U zaklon). Najbolji glumci u sporednim ulogama, prema mišljenju bostonskih kritičarskih krugova, su Albert Bruks za „Drive“ (Vozi) i Melisa Mekarti za „Deveruše“.

Njujorški onlajn kritičari izabrali su „Umetnika“ za najbolji film godine, dok su glavne glumačke nagrade dobili Meril Strip za ulogu Margaret Tačer u filmu „Čelična dama“ i Majkla Šenona za „U zaklon“. Za najboljeg reditelja proglašen je Majkl Hazanavicijus za „Umetnika“.