parada_150000 

Ovacije za „Paradu“ i u Makedoniji
 
Na turneji kroz sve zemlje bivše Jugoslavije koja podseća na turneju rok zvezda, ekipa filma „Parada“ je posle Banjaluke, Podgorice, Zagreba, Rijeke i Splita predstavila film i u Skoplju.
Pred prepunom salom bioskopa „Milenijum“ ekipa filma je pozdravljena frenetičnim aplauzom.
-Ovakvog aplauza kod nas u Hrvatskoj jednostavno nema – prokomentarisao je oduševljenje skopske publike Goran Navojec, Roko u filmu „Parada“. Temperamentna makedonska publika je posle filma prosto opsedala glumce filma tražeći da se slika sa njima.
Na konferenciji za novinare održanoj pre premijere, atmosfera je bila sasvim različita od uobičajenih press konferencija. Uz mnogo smeha i šale, brojna glumačka ekipa odgovarala je više od sat vremena na pitanja novinara. Najviše smeha je izazvalo pitanje jedne novinarke upućeno, kako je formulisala – „pederskom delu ekipe“ – Kako ste vežbali za svoju ulogu?  Lavinu smeha izazvala je opaska Tonija Mihajlovskog, ljubimca makedonske publike, koji je, umesto pomalo zbunjenjih Gorana Jevtića i Miše Samolova, odgovorio da se jedini on spremao, ali sa orlovima, nikako sa zebrom!
Makedonski koproducent filma Vladimir Anastasov izrazio je uverenje da će „Parada“ i u Makedoniji vratiti gledaoce u bioskope.
Posle Skoplja i Bitolja, ekipa filma završava ex-YU turneju u Ljubljani, 20. decembra. Od tog trenutka film „Parada“ će se simultano prikazivati u svim državama bivše Jugoslavije na više od trideset kopija.
-Veoma se radujem premijeri u Ljubljani – rekao je scenarista i reditelj Srđan Dragojević.
– „Lepa sela lepo gore“ je prvi srpski film koji je probio kulturni embargo prema srpskim filmovima i u Sloveniji je 1996. godine imao čak 72.000 gledalaca. Verujem da će „Parada“ možda i nadmašiti ovaj rezultat.
Povezana vest:  U bioskopima uskoro drugi deo Hobita