oskar_statue_1

Film „Razvod“ iranska nada za Oskara
 
Holivud je često kritikovao Teheran zbog „gušenja“ filmske industrije, ali bi film „Razvod – Nader i Simin“ mogao da bude iranska karta za osvajanje Oskara.
Savremena porodična drama reditelja i scenariste Ašgara Farhadija, koja je prošle nedelje počela da se prikazuje u Sjedinjenim Američkim Državama, mogla bi da Iranu donese prvu nomonaciju za Oskara u kategoriji stranog filma u poslednjih 14 godina.
„Razvod“ je dosad postigao zavidne rezultate – prvi je iranski film koji je osvojio prestižnu nagradu Zlatni medved na filmskom festivalu u Berlinu februara 2011. Nakon toga je osvojio nagradu za najbolje strano ostvarenje Udruženja njujorških filmskih kritičara, te nagradu američkog Nacionalnog odbora kritičara, a nominovan je i za ovogodišnjeg Zlatnog globusa.
U izjavi za Rojters, Ferhadi je rekao da mu priznanja koje je njegov film dobio na Zapadu puno znače i da se nada da će ona inspirisati reditelje u drugim delovima sveta.
-Filmovi se mogu snimiti i u teškim okolnostima. Ako reditelji iz moje zemlje mogu da stignu do Oskara, to može da bude značajan podsticaj i za druge reditelje – kazao je on.
Ukoliko se 26. januara „Razvod“ nađe među pet odabranih, biće to prvo iransko ostvarenje koje je nominovano za Oskara od filma „Deca neba“ Madžida Madžidija 1998.
Za razliku od mnogih svojih kolega, poput Džafara Panahija koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru i glumice Marzijeh Vafamehr koja je u zatvoru, Farhadi je dosad uspevao da izbegne sukob sa iranskim konzeravtivnim cenzorima. Njegova specijalnost su karakterne drame u kojima porodica ima glavnu ulogu, dok je politika u drugom planu.
Iranski reditelji se bave zabranjenim temama onako kako su to oduvek činili – između redova, objašnjava Farhadi.
Mada to poriče, pojedini kritičari kažu da on to upravo i čini u „Razvodu“, filmu o bračnom paru koji prolazi kroz težak period.
Mnogi kritičari vide film kao prikaz klasnih razlika, sukob između modernizma i tradicije, pa čak i kao kritiku iranskog pravosudnog sistema.
Iako se nije libio da otvoreno kritikuje ponašanje iranskih vlasti prema pojedinim kolegama, Farhadi je uvek pazio da sebe ne dovede u poziciju da bude prognan iz svoje zemlje.
-Bez obzira na postojeće uslove, za iranske reditelje je bolje da svoje filmove snimaju u Iranu. Mi poznajemo tu kulturu i za nas je najbolje da tu, što je duže moguće, radimo – naveo je iranski reditelj.
Povezana vest:  Zvezdane staze XI najčešće piratski presnimane