Hari Poter i relikvije Smrti 2_11 

Rekord filmske kompanije Warner Bros. Pictures – 4,7 milijardi dolara
 
Američka filmska kompanija Warner Bros. Pictures oborila je sve rekorde po Box Office zaradi u 2011. Godini, sapoštila je distributerska kuža Tuck.
Sa ukupnom Box office zaradom od $4.7 milijardi, Warner Bros. je jedini studio u istoriji koji je 3 godine za redom ostvario zaradu veću od $4 milijarde.
Kompanija Warner Bros. je ostvarila još jednu uspešnu godinu, sa ukupnom zaradom od preko $4.7 milijardi, predvođena najuspešnijim filmom u 2011. godini,“Hari Poter i Relikvije Smrti- drugi deo”.
Time je Warner Bros. treću godinu za redom prešla magičnu cifru od $4 milijarde, što nikada nijedan drugi studio nije uspeo.
Oboreno je i nekoliko rekorda na međunarodnom nivou. Studio je ostvario zaradu od preko $1milijardu 14 put za redom, od kojih je 4 puta zarada prelazila cifru od  $2 milijarde, uključujući 2011. godinu.
Warner Bros. studio je ostvario ukupnu zaradu na međunarodnom nivou od $2.87 milijarde i time zauzeo poziciju broj jedan u Evropi.
Predsednik Warner Bros. grupe, Džef Robinov je izjavio: “ Tokom 2011. godine imali smo niz različitih filmova, komedija, akcija, trilera i naravno, malo magije. Ovaj uspeh delimo sa produkcijskim kućama, kao i sa svima koji su radili naporno, ne samo na samom filmu već i na njegovom približavanju svetskoj publici”.
Ključna tačka uspeha za studio u 2011. godini je bilo finale najveće filmske franšize o Hariju Poteru, “Hari Poter i Relikvije Smrti- drugi deo”, koji je zaradio više od $1.33 milijarde širom sveta, čime nije samo postao film sa najvećom zaradom tokom prethodne godine, već se uvrstio i u društvo 3 filma sa najvećom zaradom ikada.
Pored ovog filma, kompanija Warner Bros. je imala dosta filmova sa ukupnom zaradom od preko $100 miliona širom sveta, među koje spadaju “Mamurluk u Bangkoku” ($586 miliona), “Kako se rešiti šefa” ($215 miliona), “Poslednja ekskurzija 5” ($164 miliona), “Ta luda ljubav” ($148 miliona) i “Zaraza” ($141 miliona), kao i trenutno aktuelni hit film “Šerlok Holms: Igra senki” koji je zaradio $286 miliona do sada na svetskom nivou.
Za 2012. godinu, Warner Bros. Pictures je pripremio niz dugoočekivanih filmova, uključujući film “Gnev Titana” nastavak blokbastera “Borba Titana” sa Semom Vortingtonom, Lijamom Nisonom i Rejfom Fajnsom; film “Mračne senke” Tima Bartona sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi; “Uspon mračnog viteza” epsko finale Betmen trilogije reditelja Kristofera Nolana sa Kristijanom Bejlom, Majklom Kejnom, En Hatavej, Gerijem Oldmanom i Morganom Frimenom; Piterov Džeksonov povratak Pitera Džeksona u Srednji svet sa filmom “Hobit: Neočekivano putovanje” i Baz Lurmanova adaptacija klasika “Veliki Getsbi” sa Leonardom DiKapriom u glavnoj ulozi.

 

Povezana vest:  Premijera filma “Dodir” večeras u Domu omladine