POtomci 1

40. FEST  predstavlja 14 ostvarenja u distribuciji „MCF MegaCom Filma“
 
Melanholija (Melancholia) – Ovo mora da je to mesto (This Must Be the Place) – Krvoproliće (Carnage) – Čelična lejdi (The Iron Lady)  – Best Exotic Marigold Hotel – Potomci (The Descendants) – Između svetova (Twixt) – Imamo papu (Habemus Papam) – Žena iz susedstva (La femme du Vème) – Avr (Le Havre) – Dečak sa biciklom (Le Gamin au vélo) – One (Elles) – Lokalni vampir – Doktor Rej i đavoli
40. FEST, koji ove godine traje od 24. februara do 4. marta,  predstaviće 14 ostvarenja koja će se kasnije naći u distribuciji „MCF MegaCom Filma“. Među njima su novi filmovi kultnih reditelja, ostvarenja nagrađena na prestižnim filmskim festivalima, jedan domaći film i film iz regiona.
Poslednji film danskog reditelja Larsa fon Trira, „Melanholija“, doneo je priznanje za najbolju glumicu Kirsten Danst u Kanu, a proglašen je i najboljim ostvarenjem na dodeli Evropskih filmskih nagrada. „Krvoproliće“, film Romana Polanskog, drama je zasnovana na pozorišnom komadu poznate spisateljice Jasmine Reze, u kojoj do izražaja dolazi majstorstvo ovog reditelja u snimanju filmova u malom prostoru.
Oskarovka Meril Strip igra Margaret Tačer u intimnoj priči o kontroverznoj  bivšoj britanskoj premijerki „Čelična lejdi“. Za ovu ulogu nagrađena je „Zlatnim globusom“, a „Zlatni globus“ osvojio je i Džordž Kluni za ulogu u filmu „Potomci“ Aleksandra Pejna, duhovitu priču o porodici koja preživljava teške trenutke, nagrađenu „Zlatnim globusom“ za najbolju dramu.
Na 40. FEST stižu i kanski lauerati „Dečak sa biciklom“ braće Darden, dobitnik Gran prija festivala, kao i „Avr“ Akija Kaurismakija, dobitnik FIPRESCI nagrade u Kanu. Iz Kana stiže i dobitnik priznanja Ekumenskog žirija za najbolji film, „Ovo mora da je to mesto“ Pola Sorentina, sa Šonom Penom u glavnoj ulozi.
„The Best Exotic Merigold Hotel“ je topla i duhovita priča o otkrivanju novog smisla u životu, sa Džudi Denč u glavnoj ulozi. Frensis Fred Kopola stiže na FEST sa gotskom horor pričom „Između svetova“, inspirisanom Edgarom Alanom Poom.
Tokom festivala publika će imati priliku da vidi i crnogorsku komediju „Lokalni vampir“ reditelja Branka Baletića, kao i film Dinka Tucakovića, „Doktor Rej i đavoli“, koji će zatvoriti 40. FEST.

 

Povezana vest:  Film Daneta Komljena, nagradjen u Kanu, večeras u DOB-u