artist-poster 

Nemi film „Umetnik“ osvojio i nagradu producenata
 
Nakon Zlatnog globusa i nagrade američkih kritičara, film „Umetnik“ francuskog reditelja Mišela Azanavisijusa osvojio je i nagradu američkog Udruženja producenata (PGA) na svečanosti koja je sinoć održana u hotelu Beverli Hilton, u Los Anđelesu, prenose strane agencije.
Ovo crno-belo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba „nemog“ Holivuda, pobedio je u konkurenciji sedam filmova, među kojima porodična drama „Potomci“, komedija „Deveruše“ i priča o rasizmu „Služavke“.
-Kada smo Mišel Azanavisijus i ja sanjali da snimimo “Umetnika“, znali smo da zapravo sanjamo da napišemo ljubavno pismo američkom filmu. Tada nismo ni pomišljali da će nam se ostvariti delić američkog sna – kazao je francuski producent Toma Langman primajući nagradu.
„Umetnik“ je pre nedelju dana, na 69. dodeli Zlatnih globusa proglašen za najbolju komediju/mjuzikl, a „Potomci“ za najbolju dramu, čime su ova dva ostvarenja, po mnogima, postala glavni konkurenti za Oskara.
Anđelini Džoli je sa za film „Zemlja krvi i meda“ koji je napisala, režirala i producirala, uručena nagrada „Stenli Krejmer“, namenjena filmovima koji se bave provokativnim društvenim pitanjima.
Stiven Spilberg je osvojio prestižnu nagradu „Dejvid O Selznik“ američkog strukovnog udruženja, dok je njegov animirani film „Avanture Tintina“ dobio nagradu za najbolju produkciju animiranog filma.
Serija „Boardwalk Empire“ u produkciji HBO osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju, sprečivši tako „Ljude sa Menhetna“ da ponesu po četvrti put nagradu ovog esnafskog udruženja.
Sitkom „Modern Family“ proglašen je, drugu godinu za redom, za najbolju humorističku seriju.
Među dobitnicima ovogodišnje 23. dodele nagrade PGA je i dokumentarac „Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest“ o uticajnoj hip-hop grupi „A Tribe Called Quest“.

 

Povezana vest:  Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds pred raskidom?!