Srpski glumci u Fajnsovom Koriolanu uz Džerarda Batlera

gerard_butlerBritanski glumac Ralf Fajns će kao režiser uskoro u Srbiji početi snimanje filma „Koriolan“ u kome će igrati i srpski glumci Slavko Štimac, Dragan Mićanović, Marko Živić i drugi. 
Producentska kuća Hermetof picutures danas je saopštila da će najveći deo filma biti sniman u Srbiji, i da će uz Fajnsa u naslovnoj ulozi, u „Koriolanu“ (Coriolanus) igrati i Džerard Batler (Gerard Butler), Vanesa Redgrejv (Vaneša Redgrave), Brajan Koks (Brian Cox), Džesika Čestejn (Jessica Chastain) i drugi. 
Kako se navodi, Štimcu, Mićanoviću, Živiću i drugima srpskim glumcima poverene su zapažene role u Fajnsovoj filmskoj adaptaciji dela Vilijama Šekspira o životu rimskog vojskovođe Gaja Marsija Koriolana, koja će biti urađena kao istorijska saga sa elementima trilera. 
Scenarista „Koriolana“ je Džon Logan (John Logan), producenti su Gabriele Tana (Gabrielle Tana), Džulija Tejlor-Stenli (Julia Taylor-Stanley) i Kolin Veins (Colin Vaines), dok je izvršni producent filma Marko Mišković. 
Fajns je nedavno posetio FEST u Beogradu, gde je bio gost prošle godine, a početkom februara obišao je Dom Narodne skupštine Srbije, gde prema ranijim najavama, želi da snimi deo filma „Koriolan“. Britanski glumac je ranije već tri puta bio u Domu Skupštine Srbije. 
Britanski glumac je u Beogradu u decembru razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, koji je najavio da će srpska policija podržati snimanje „Koriolana“, jer je to „odlična prilika za promovisanje Srbije na međunarodnom filmskom tržištu“. 
MUP je posle sastanka saopštio da je Fajns tražio „iznajmljivanje opreme, vozila, ljudstva i oružja srpskih specijalnih jedinica“ za potrebe filmske produkcije, a razgovaralo se i o „korišćenju Doma Narodne skupštine gde bi trebalo da bude snimljena glavna scena“. 
Fajns je tada obavestio Dačića da je planirano da snimanje filma počne u martu 2010. godine i da traje od osam do 12 nedelja. Budžet za „Koriolan“ je 20 miliona dolara od čega je predviđeno da u Srbiji bude potrošeno četiri miliona. 

Povezana vest:  „Mrak“ Dušana Milića premijeru na 33. Filmskom festivalu u Trstu