Meril_Strip_The_Iron_Lady

Večeras dodela nagrada BAFTA, britanskih „Oskara“
 
Najpoznatije britanske, ali i pregršt holivudskih zvezdi, poput Breda Pita, Džordža Klunija i Meril Strip, okupiće se večeras u Kraljevskoj operi u Londonu na dodeli nagrada Britanske akademije za film i televiziju BAFTA, prenose agencije.
Među glavnim favoritima su francuski crno-beli nemi film „Umetnik“ u kategoriji za najbolje ostvarenje, i Meril Strip koja ulogom premijerke Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“ konkuriše za nagradu za najbolju glumicu.
Film „Umetnik“, svojevrsni omaž holivudskoj eri nemog filma ima 12 nominacija, a odmah iza njega sa jednom nominacijom manje sledi britanski triler „Dečko, dama, kralj, špijun“ koji je rađen po kultnom romanu majstora špijunskog žanra Džona Le Karea.
Oba ostvarenja će se nadmetati u kategoriji za najbolji film zajedno sa još tri filma – „Potomci“, „Služavke“ i „Vožnja“.
U kategoriji najbolji britanski film nadmeću se „Moramo da razgovaramo o Kevinu“, „Senna“, „Sram“, „Dečko, dama, kralj, špijun“ i „Moja nedelja sa Merilin“. Ovo poslednje ostvarenje, smešteno 1957. godine, u vreme snimanja komedije „Princ i igračica“ sa Merilin Monro i Lorensom Olivijeom, moglo bi, po mnogima, da osvoji nagradu. Film ima šest nominacija, uključujući za najbolju glumicu za Mišel Vilijams i najbolju sporednu mušku ulogu za Keneta Branu.
Nominacije za najbolju mušku ulogu dobili su Geri Oldman (Dečko, dama, kralj, špijun), Žan Dižarden (Umetnik), Bred Pit (Formula uspeha), Džordž Kluni (Potomci) i Majkl Fasbender (Sram).
Pored Vilijams i Strip, u kategoriji za glavnu žensku ulogu nominaciju imaju još Berenis Bežo (Umetnik), Tilda Svinton (Moramo da razgovarano o Kevinu) i Vajola Dejvis (Služavke).
Sa već osvojenim Zlatnim globusom, holivudska veteranka Strip će biti glavni favorit večeras u Londonu. Njen portret bivše britanske premijerke, od samouverenog konzervativnog lidera na vrhuncu vlasti do krhke starice koja pati od demencije, dobio je brojne pohvale, mada je film u Velikoj Britaniji bio kritikovan, čak i od aktuelnog premijera Dejvida Kamerona, zbog načina na koji je britanska politička ikona predstavljena.
Posebna pažnja na večerašnjoj svečanosti biće posvećena američkom reditelju Martinu Skorsezeu koji će ne samo biti kandidat za neke od nagrada – u kategoriji najboljeg reditelja za dečiji film „Hugo“ i najboljeg dokumentarca za „Džordž Harison: Život u materijalnom svetu (George Harrison: Living in the Material World), već će mu biti uručena i nagrada za životno delo.
Kao i Zlatni globusi, i britanske filmske nagrade smatraju se jednim od pokazatelja uspeha filmova na dodeli Oskara.
Tako je prošle godine, „Kraljev govor“ osvojio sedam BAFTA nagrada, a potom i četiri Oskara, među kojima i nagradu za najbolji film.

 

Povezana vest:  Sutra počinje 49. Međunarodni filmski festival – FEST