Billy-Crystal

DODELA OSKARA 2012

Povratak Bilija Kristala i odsustvo blokbastera

 

Dodela Oskara, zakazana za večeras u Los Anđelesu, ima mnogo toga da dokaže – na primer može li nedostatak blokbastera da privuče TV publiku, i može li glumac Bili Kristal (Billy Crystal), koji je posle osam godina ponovo voditelj ceremonije, da zabavi publiku kao što je umeo nekada. Producenti dodele Oskara, Brajan Grejzer (Brian Grazer) i Don Miščer (Don Mischer), smeju se na ove izazove i Miščer kaže:

-Ove godine ćemo se voziti na komediji.

Za Bilija Kristala to znači da uvežbavanje šala u pet-do-dvanaest, kako bi se izbeglo da one procure u javnost pre vremena.

Povezana vest:  Studio demantuje povratak Čarlija Šina u TV seriju

Sa Kristalom, u program ceremonije se vraća njegovo „ubacivanje“ u inserte iz devet filmova nominovanih u kategoriji najboljeg ostvarenja, kao i muzička numera kojom Kristal odaje počast dodeli Oskara i nominovanima. Kristal će imati i dva pomoćnika – Vila Ferela (Will Ferrell) i Zaka (Zach) Galifianakisa koji, kako tvrdi producent Grejzer, „umeju sa gegovima“, a najavljeno je i pojavljivanje komičara Saše Barona Koena (Sascha Cohen).

U bivšem Kodak Teatru, a sada Holivud i Hajlend centru, nagrade će uručivati filmske zvezde kao što su Hale Beri (Halle Berry), Tom Kruz (Tom Cruise), Natali Portman (Natalie), Majkl Daglas (Mićael Douglas), Penelope Kruz (Cruz) i Andželina Džoli (Angelina Jolie). Nominovani za najbolja glumačka ostvarenja su Vajola Dejvis za film „The Help“, Meril Strip (Meryl Streep) za „Čeličnu ledi“, Džordž Kluni (George Clooney) za „The Descendants“ i Žan Dižarden (Jean Dujardin) za „The Artist“.

Povezana vest:  Film Srdana Golubovića ''Krugovi'' u Kanu dobio nagradu za najbolji projekat

Za najbolji film nominovani su crno-beli, nemi film „The Artist“, zatim neobični film Martina Skorsezea „Hugo“ i porodična drama „The Descendants“, u kojem igra Kluni. Osim filma „The Help“, nijedan od ovih filmova nije imao bog zna kakav uspeh na bioskopskim blagajnama.

Blokbastera nema gotovo nigde: poslednji nastavak u serijalu o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru „Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2“ nije mogao da prevaziđe otpor Američke filmske akademije, a nije ni nastavak filma „Hangover“. Oba filma su, međutim, postigla velike finansijske uspehe.

Povezana vest:  Vudkid je radio muziku za film o imigrantima

Postoji, zbog toga, opasnost da će 84. dodela Oskara imati slabu gledanost. Podsećanja radi, kada je „Titanik“ 1998. vladao ceremonijom dodele, nju je videlo 55,2 miliona ljudi. Prošlogodišnju dodelu, na kojoj je vodeći film bio „Kraljev govor“ – ostvarenje koje ne spada u blokbastere – videlo je samo 37,9 miliona ljudi.