huk_povetkin_nemacka_2012

MEČ ZA WBA PRVAKA SVETA

Poraz Marka Huka, Povetkin odbranio pojas

 

U Porše arena u nemačkom gradu Hamburgu održan je meč za prvaka sveta u WBA verziji, u teškoj kategoriji a sastali su se branilac pojasa Aleksandar Povetkin i Marko Huk (Muamer Hukić). Podsećanja radi Huk je ponosni vlasnik WBO pojasa u kruzer kategoriji. Huk je imao još jedan teret na leđima u ovom meču. Naime, Huk boksuje pod nemačkom zastavom a u ovom duelu je bio u prilici da postane prvi nemački teškaški prvak sveta posle 80 godina, još od legendarnog Maksa Šmelinga davne 1932. godine.

Ipak, u ovom meču, posle 12 rundi rovovske borbe, na poene je slavio vlasnik pojasa Aleksandar Povetkin  i to odlukom sudija: 114:114, 116:113, 116:112.

Iako se mislilo da će u prvoj rundi duel ovih kolosa biti više “ispitivački” i nalik na meč Kličko – Čizora to se nije desilo. Naime, od starta su dovjica teškaša krenuli punom parom i razmenili su veliki broj udaraca. U drugoj deonici meča Huk je napravio par uvodnih levih direkata ali je Povetkin sve to “sanirao” i uspeo da se revanšira. Obojica su pokušavali da zauzmu sredinu ringa dok je Povetkin bio konkretniji u prve dve runde. Na kraju druge runde posle gonga došlo je do koškanja dvojice boksera.

Povezana vest:  Indijci se žale zbog boksera Krišana

Treća deonica meča nije donela ništa novo u duelu. Obojica su pokušavala silom i serijom kombinacija da dominiraju i, obojica su, pokušavali da drže sredinu ringa. Sredinom runde Povetkin je odradio par serija koje su podigle publiku na noge. Na kraju runde Marko Huk je pokušao da napadne Povetkina ali je dobio udarac u čelo.

U četvrtoj rundi se zakuvalo tako da ni sudija nije bio u stanju da razdvoji teškaše a Huk je imao svojih par naleta tako da Povetkinu nije bilo lako da se odbrani. U toj rundi Huk je sa dva ozbiljna udarca, prvo levim direktom a zatim i desnim krošeo ozbiljno ozdrmao Povetkina.

Već u šestoj rundi se videolo da su se momci među konpcima malo i umorili ali je Povetkin nastavio sa povremenim, iznenadnim, napadima na Huka ali je momak, rodom iz Srbije, uspešno eskivirao. U ovoj rundi Rus se u par napada Huka saginjao, kao da nema više snage ili je to bila samo taktika?! U sedmoj rundi je gong i spasio Povetkina dok su momci u osmoj rundi napadali nepovezano a posle ove teške deonice, može se reći, da je meč bio nerešen.

Povezana vest:  Huk: Očekujem pobedu protiv Afolabija

U 11 rundi Povetkin je odmah krenuo u napad ali jse videlo da su borci umorni i od napada i od udaraca. Vratio je Huk par kombinacija u glavu Rusa ali se Povetkin saginjao tako da Hukić nije imao “čistu metu”. Posle udarca gonga prvo je Rus udario Huka ali ni naturalizovani Nemac nije ostao dužan te je odmah vratio jedan desni direkt. Posle ove runde, od udaraca desno oko, tačnije sve oko njega je bilo krvavo.

U poslednjoj rundi, Huk je ušao sa manjkom bodova I oštrim napadima je pokušao da umanji razliku ali u debiju u teškoj kategoriji to nije bilo dovoljno za pobedu.

Do ovog meča Povetkin je imao skor od 23 pobede (16KO) dok je Huk upisao 34 pobede (25KO) i jedan poraz (1KO).

Povetkinu je ovo bila druga odbrana pojasa. WBA pojasa. WBA tron RUs je zauzeo 27. avgusta prošle godine kada je pobedio, na poene, Ruslana Čagajeva a titulu je odbranio, nokautom u osmoj rundi u duelu sa Sedrikom Bosvelom 3. decembra. Sa druge strane Marko Huk je osvojio pojas WBO prvaka sveta u kruzer kategoriji još 2009 kada je bio bolji od Viktora Ramireza. Sledile su pobede nad Adamom Ričardsom, Denisom lebedevim ….. a poslednji duel je huk imao 22. oktobra prošle godine kada je bio bolji od Rogelia Omara Rosija.

Povezana vest:  Hej zbog povrede odustao od meča sa Čarom

U publici je bio i Derek Čizora koji je, podsećanja radi, izgubio od Vitalija Klička a uspeo je da se zakači i sa Vladimirom ali i sa zemljakom Dejvidom Hejom. U publici je višen i Artur Abraham.

Posle ovog meča, može se slobodno reći, da je ovo bila jedna sumnjiva sudijska odluka a da je Aleksandar Povetking, vitez Rusije odbranio čast ruskog boksa nije blistao u ovom duelu te je ovo bila pirova pobede. Razlog više za sumnju je to što je Huku ovo bio prvi duel u teškoj kategoriji (boksovao u kruzer kategoriji) a da je Huk delovao mnogo bolje i agilnije u ovom meču.