artist_2

OSKAR 2012
Francuski film “The Artist” osvojio najviše Oskara
 
Francuski film Glumac (The Artist) trijumfovao je sinoć na 84. dodeli Oskara u kategoriji za najbolji film, dok je za najboljeg glumca proglašen glavna zvezda tog filma Žan Dižarden.
Nagradu za najbolju režiju dobio je Mišel Azanavisijus za isti film, koji je sinoć osvojio ukupno pet nagrada.
Francuski crno-beli film, je gledaoce romantičnom pričom vratio u zlatno doba nemog Holivuda, u priči o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.
Dečji avanturistički film Igo (Hugo), koji je imao 11 nominacija, osvojio je takođe pet Oskara, kao i francuski film.
Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je Meril Strip za ulogu britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“.
Filma sa najboljim scenario je Ponoć u Parizu Vudija Alena, dok je Oskara za najbolji film sa stranog govornog područja dobio iranski film Rastanak.
U kategoriji za najbolju žensku sporednu ulogu trijumfovala je Oktavija Spenser iz filma Služavke koji govori o diskriminaciji i izrabiljivanju crnaca na američkom jugu šezdesetih godina prošlog veka, dok je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio Kristofer Plamer za film Početnici.
Svečanost je vodio američki komičar Bili Kristal, a zlatne statue su pobednicima predavali holivudske zvezde biće Tom Kruz, Hale Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Diaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

 

Povezana vest:  Projekat novog filma rediteljke Maje Miloš podržao i panevropski koprodukcioni fond Euroimages