Vladimir Aleksic

Goran Matić: Film o Radivoju Koraću je za buduće generacije
 
Reditelj i pisac scenarija dokumentarno – igranog filma o Radivoju Koraću Gordan Matić rekao je večeras u Kruševcu, nakon projekcije, da je film o „Žućku“ napravljen za buduće generacije kako bi mladi mogli da vide kako su „počele mnoge stvari“ na ovim prostorima – od sporta do kulture.
-Cilj nam je bio da ostavimo priču svima koji nisu znali ko je bio Radivoje Korać, a čuli su od starijih da je postojao. Želeo sam da ostavim nešto za buduće generacije, a pre svega mislim da je Žućko bio jedna harizmatična ličnost o kome nažalost nije ranije napravljen film – rekao je Matić.
Matić je kazao da bi sigurno bilo lakše da je ovakav film pravljen pre deset ili 20 godina, jer bi tada bilo mnogo više živih svedoka, svežijih sećanja, a bilo bi i više arhivskih snimaka koji vremenom nestaju. Matić je tri godine sakupljao dokumentarne snimke, snimao iskaze Koraćevih saigrača, prijatelja i poznanika jer kako je kazao, kada pravite film o ljudima koji su zaista postojali, mora se pristupiti krajnje ozbiljno. ‚
-Mislim da smo iscrpeli sve moguće izvore, kako bih, kao autor mogao da upoznam ko je bio Radivoje Korać. Tri godine živite, spavate i budite se sa tim, kako biste napravili priču koja bi bila zanimljiva mlađim generacijama, a s druge strane film nije smeo biti ni previše brz i moderan zbog starijih koji su ga poznavali- odao je on.
Matić je kazao da u Srbiji postoji određena vrsta publike koja voli priče po istinitim događajima i dodao da se publika udaljila od domaćeg filma, upravo zbog izmaštanih likova.
-U poslednjih desetak godina, kod nas su se filmovi bavili izmaštanim likovima i situacijama koje su nam govorile kako mi živimo. Mislim da je to odbilo publiku, jer ona zna šta jeste, a šta nije i zato je bolje da se ispričaju priče o tome šta se zaista desilo – rekao je Matić.

 

Povezana vest:  66. Martovski festival: proglašeni dobitnici gran pri i strukovnih nagrada