Dobitnici_i_ziri

Gran pri za španski kratki igrani film „Oni kažu“
 
Gran pri 59. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je kratki igrani film „Oni kažu“ u režiji Alaude Ruis de Asue iz Španije.
Proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Domu omladine svečano završen ovogodišnji festival, a nagrađena španska rediteljka je putem video poreuke zahvalila žiriju na nagradi i uputila pozdrave publici.
Najbolji film u oba takmičarska programa (kojem pripada i novčani iznos od 3.000 evra) odlikuju „originalan postupak konstruisanja priče u formi trača i delikatan rad sa naturščicima, kao i hrabar pristup temi“, obrazložio je žiri kome je predsedavao francuski filmski poslenik Mark Ripol.
Uz Ripola, članovi su bili Širli Berkovic (Izrael), Pjer Žalica (BiH) i Bojana Maljević i Mina Ðukić (Srbija), a odluke su donete jednoglasno.
„Zlatnu plaketu Beograd“ za najbolji film domaćeg takmičarskog programa dobio je reditelj „Sekundarne sirovine“ Stefana Ivančića za „kompleksnu vizura kojom autor posmatra glavnog junaka i gradi dirljiv odnos sa njim, dokazujući da heroj leži u svakom od nas“.
„Zlatnu plaketu Beograd“ za najbolji film međunarodnog takmičarskog programa dobio je film „Deni Boj“ reditelja Mareka Skrobeckog iz Poljske za „fantastičan način koji nas podseća da ne gledamo i ne slušamo jedni druge dovoljno pažljivo, jer smo suviše zaokupljeni sobom, za film koji je jaka alegorija današnjice i umetnički izuzetan“, ocenio je žiri.
„Zlatne medalje Beograd“, po kategorijama, dobili su rediteljka Afarin Eghbal iz Velike Britanije za dokumentarac „Bake“ i Marinus Grutof iz Holandije za eksprimentalni film „Podražavanje“.
Isto priznanje u domaćoj selekciji dobila je Jelena Gavrilović i to dvostruko – za dokumentarac „Bibi“ i za kratki igrani film „Momci gde ste“.
Najbolji eksperimentalni film bio je „Iznad Beograda“ reditelja Andresa Dengrija, a najbolji animirani film „Pomešana sećanja“ Marije Milanović Lazarevski.
Nagrada za najbolju produkciju grupe filmova pripala je Fakultetu dramskih umetnosti.
Diplome za pojedinačni autorski doprinos u domaćim filmovima dodeljene su snimateljki filma „Narednik“ Maji Radošević, animatorki filma „Pomešana sećanja“ Mariji Milanović Lazarevski, montažerki filma „Što te nema“ Nataši Pantić i dizajnerima zvuka u filmu „Gagarin i ja“ Vladimiru Uspenskom i Vladimiru Živkoviću.
Festival je završen ponovnom projekcijom nagrađenih ostvarenja.
Od 30. marta u dve takmičarske selekcije prikazana su 53 strana filma, kao i 39 srpskih dokumentaraca, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova.
U raznovrsne prateće programe uvršteno je još oko 40 domaćih i inostanih produkcija.

 

Povezana vest:  Roberts: Predviđen drugačiji kraj filma Zgodna devojka