Cloud-Atlas-2

Sutra premijera filma „Atlas oblaka“ u bioskopu „Kolosej“
 
Film „Atlas oblaka“, za koji scenario i režiju potpisuju Lana Vačauski, Endi Vačauski i Tom Tikver, premijerno će biti prikazan sutra u bioskopu „Kolosej“, najavio je distributer „Sinefest“.
Ambiciozna i uzbudljiva epska priča, koja se prostire kroz pet vekova i istražuje kako postupci i posledice individualnih života utiču jedni na druge kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, snimljena je prema istoimenom romanu Dejvida Mičela, koji je u Srbiji objavila „Laguna“.
„Odmah nas je privukla razmera ideja, saosećanje za ljudska bića, smelost, odvažnost i način na koji je sve to preneto, istovremeno na klasičan, a opet potpuno nov način“, objasnila je Lana Vačauski.
Mičelova knjiga, prema njenim rečima, prevazilazi granice rase i roda, prostora i vremena i donosi priču koja podrazumeva da je priroda čovečanstva iznad svih granica. „To nas je zaintrigiralo“, dodala je ona.
Mičel, koji se čak pojavljuje u filmu, o prvoj filmskoj adaptaciji svog dela je rekao da je „na neki način ljubomoran kako su filmadžije rastavile njegovu knjigu i ponovo je sastavile za ovaj medij“. „To je veličanstveno delo“, ocenio je pisac.
U ostvarenju „Atlas oblaka“ akcija, misterija i romansa mešaju se kroz šest ispreplitanih priča – od avantura i iskušenja mladog Amerikanca koji sredinom 19. veka plovi po Pacifiku, preko američke novinarke koja 1973. otkriva aferu oko novog nuklearnog postrojenja do ženskog klona koji ustaje protiv represije u futurističkom društvu.
Reditelji su se pridržavali Mičelovog koncepta, koji je svako poglavlje pisao u drugom žanru, te tako jedan segment u filmu je drama, drugi romansa, slede triler, komedija i naučnofantastična avantura.
Svi članovi glumačkog ansambla, koji čine Tom Henks, Hale Beri, Hju Grant, Džim Stardžis, Suzan Sarandon i drugi, igraju po nekoliko uloga u različitim epohama, pa čak tumače pripadnike različitih rasa i polova.
Počevši od septembra 2001, film je sniman paralelno sa dva tima – jedan je vodio Tom Tikver, a drugi Lana i Endi Vačauski.
Koristeći berlinski Babelsberg studio kao bazu, Vačauski su u Nemačkoj i Španiji snimali segmente čija se radnja odvija 1849, 2144. i u postapokaliptičnoj budućnosti 24. veka.
Istovremeno, Tom Tikver je u Škotskoj snimao segmente vezane za 1936, 1973. i 2012. godinu.
Zbog načina na koji je produkcija bila organizovana, glumci su proveli snimanje idući od jednog na drugi set, često iz jedne zemlje u drugu, sa zaustavljanjem zbog šminkanja i garderobe koji su ih ponekad toliko transformisali da su prolazili jedni pored drugih ne prepoznavajući se.
Tikver je komponovao i muziku u saradnji sa Džonijem Klimekom i Rejnholdom Hejlom.

 

Povezana vest:  Bret Ratner koproducent prenosa 84. dodele Oskara