Antiratni „Liban“ u bioskopima od 11. marta

LibanFilm „Liban“, premijerno prikazan na ovogodišnjem, 38. FEST-u, koji je žiri FIRIPRESCI-ja Srbije proglasio najboljim filmom FEST-a, od 11. marta ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju.
Ovo je prvi izraelski film koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji, i ujedno prvi dugometražni film reditelja Samuela Moaza, inspirisan njegovim iskustvom u ratu u Libanu. 
„Liban“ je snažan antiratni film koji su mediji u Izraelu ocenili kao „loš po moral vojske“, dok gledaoci iz Libana, gde se ovaj film ne distribuira, pišu mejlove reditelju kako bi im poslao kopiju filma na DVD-ju.
Smešten skoro samo u unutrašnjost jednog tenka, film „Liban“ govori o 24 sata straha i usamljenosti sa kojima se suočava četvoro mladih vojnika. Oni nisu ratni heroji, već samo mladići uplaseni za svoj život.
Reditelj Samuel Maoz rođen je u Tel Avivu, gde je studirao kameru. Radio je kao dizajner produkcije na filmu i televiziji, a režirao je i nekoliko dokumentaraca, televizijskih serija i pozorišnih predstava. „Liban“ je njegov prvi dugometražni film.

Povezana vest:  Studio Volt Dizni ponovo na veliki ekran dovodi "Razbijača Ralfa" u novom uzbudljivom nastavku

Sinopsis

Za vreme prvog libanskog rata, juna 1982, usamljeni tenk i desantni vod poslati su pretraže neprijateljski grad koji su bombardovale izraelske vazduhoplovne snage. Misija se otima kontroli i pretvara u smrtonosnu zamku. Noć pada i ranjeni vojnici ostaju zarobljeni u centru srušenog grada, opkoljeni sirijskim komandosima i bez mogućnosti da uspostave komunikaciju sa komandnim štabom. Junaci filma su članovi tenkovske posade, četiri dvadesetogodišnjaka koji nikako nisu hrabri ratni junaci, željni borbe i samopožrtvovanja. Sve vreme oni se užasno boje smrti.

Povezana vest:  Olivija Vajld u drami uz Krisa Pajna

Žanr: drama/ratni
Režija: Samuel Maoz 
Scenario: Samuel Maoz
Uloge: Yoav Donat, Itay Tiran, Oshri Cohen, Michael Moshonov, Zohar Strauss
Zemlja produkcije: Nemačka/Izrael/Francuska/Liban
Godina: 2009.
Trajanje: 93 min
Nagrade: Venice Film Festival – Zlatni lav; 38. FEST – Nagrada žirija FIRIPRESCI-ja Srbije za najbolji film 

Ovaj film je od 11. marta na redovnom repertoaru DKC-a, a projekcije su zakazane za 17h i 21h.

Povezana vest:  Hilari Daf čeka prvo dete