PXD-003915r

Nasmejte se uz ekipu filma “Projekat X”
 
Trojica srednjoškolaca prave veliku rođendansku žurku, u nadi da će tako konačno postati popularni u školi i izaći iz anonimnosti. Imali su naivnu zamisao: da naprave žurku koju niko neće zaboraviti… ali niko nije mogao da nasluti šta se sprema. Tokom večeri, stvari izmiču kontroli kada previše ljudi saznaje za žurku, oni se ponovo rađaju kao legende, ali to povlači i dolazak policije na zabavu.
TOMAS MAN (Tomas) je mladi glumac koji je 2010. godine prokrčio svoj put ka uspehu. Do sada je igrao u nekoliko filmskih ostvarenja, uz glumce Viktoriju Džastis, Džeremija Renera i Zaka Galifijanakisa.
OLIVER KUPER (Kosta) debitovao je u filmu Projekat X. Prve glumačke korake načinio je u rodnom gradu, Toledu u Ohaju, kao stand-up komičar.
DŽONATAN DANIJEL BRAUN (JB) Rođen je u Los Anđelesu i pre nego što je zaigrao u filmu Projekat X pisao je i igrao u skečevima i bavio se stand-up komedijom.
NIMA NURIZADEH je mladi britanski reditelj iranskog porekla. Projekat X je njegov prvi igrani film. Po završetku koledža za umetnost i dizajn u Londonu, bavio se režijom. 2008. godine osvojio je nagradu za najbolju režiju na UK Music Video nagradama.
TOD FILIPS (producent) je režirao i producirao blokbaster hit komedije Mamurluk u Vegasu i Mamurluk u Bangkoku. Veliku pažnju privukao je i njegov film Kad vodenjak pukne.
O PRODUKCIJI:
„Želeo sam da budem kul na jedno veče. Želeo sam da me devojke primete. A onda su stvari izmakle kontroli.“
Kuća je uništena, a komšiluk više liči na bojno polje nego na miran porodični kraj. Teško je reći šta je prouzrokovalo više štete, požar ili helikopter koji je pokušao da ga ugasi. Naravno, svemu tome je doprineo i besni diler, koji je samo želeo da vrati nazad svog dvorišnog patuljka koga su tinejdžeri ukrali ne sluteći njegovu pravu vrednost. Njima je trebala maskota za žurku koju prave. A žurka je dobro planirani događaj, koji bi ih iz anonimnosti vinuo u istorijske okvire njihove škole. Dobra stvar je što ono u šta verujete može da se desi. To potvrđuje ova neverovatna komedija, Projekat X, inspirisana mogućnošću da žurka izmakne kontroli i posledicama koje takva situacija donosi.
Producent filma, Tod Filips, rekao je: “Sve je počelo na čudan način, kao eksperiment. Kada smo napravili koncept, svi smo se skupili i počeli da prepričavamo nezaboravne detalje sa žurki, bez obzira da li smo na njima bili, ili smo samo čuli za njih. Onda smo tražili pravu notu, nit filma. To je bio najzabavniji deo čitavog procesa”.
Projekat X je priča o tri druga koji žele da naprave žurku za sedamnaesti rođendan jednom od njih, koja će biti toliko urnebesna da će zaseniti sve prethodne. Malo po malo. praveći loše izbore u nizu nesrećnih okolnosti, proslava rođendana izmiče kontroli i pretvara se u žurku nezapamćenih razmera. U svakom smislu.
Filips objašnjava: “Ovo je film o anonimnim momcima. Oni su zapravo momci koje niko ne primećuje, ne pripadaju nigde. Nevidljivi su. Kosta u jednom trenutku iznosi poentu filma: “Treba nam nešto što će promeniti pravila igre”. Mislim da većina dece u srednjoj školi pripadaju ovoj grupi, kao suprotnost onima koji su kul, a i štreberima. Većina njih se oseća neprimetno”.
Nurizadeh se priseća samog početka snimanja: “Dao sam svoje predloge kako bih dalje razvio scenario, kao i to kako bih  želeo da film izgleda i kakvu emociju da nosi. Posle nekoliko razgovora sa producentima, razgovarao sam i sa Todom. Bili smo na istoj talasnoj dužini. Mnogo smo se smejali. Onda su mi javili da žele mene. Nisam znao šta to sve podrazumeva pa sam isplanirao put u Los Anđeles na dve nedelje. Ispostavilo se da sam ostao tamo dve godine. Producenti su mislili da mogu da ostavim lični trag, da film bude autentičan. Bilo mi je uzbudljivo da snimam film u prvom licu, iz perspektive glavnog junaka. Želeli su da sve bude realno. Pošto smo na taj način postavili priču, želeo sam nepoznate glumce, tj. da pronađem nove momke čiji će uspeh biti uzbudljiv”. U želji da stvore realistično okruženje i atmosferu filma, reditelj i direktor fotografije zaključili su da u 21. veku svako sa malo boljim mobilnim telefonom može da snimi film. Tako je tim rešio da napravi film koji prevazilazi granice svih do sada poznatih srednjoškolskih filmova. Ovo je takođe film koji se može gledati iz više perspektiva odjednom. Kako bi našli tri glavna lika, autori filma su napravili otvorenu audiciju. Svi zainteresovani mogli su da se prijave preko sajta ProjectXOpenCall.com. Tako su našli tri mlada gliumca, koji su mogli da se poistovete sa glavnim likovima u filmu i čije su osobine doprinele nadogradnji scenarija i njihovih uloga. Kako su se glumci i uloge poklopili bilo je lako uraditi sve ostalo.

 

Povezana vest:  Metju Mekonahi u crnoj komediji