Parada_2
Predstavljeno DVD izdanje filma „Parada“

DVD izdanje filma „Parada“ Srđana Dragojevića predstavljeno je danas u galeriji „Ozon“ u prisustvu članova ekipe, koji su najavili da će film tokom leta i jeseni biti prikazan na festivalima u Rumuniji, Ukrajini, Izraelu, Australiji, Južnoj Koreji, SAD.
Dragojević je rekao da DVD, koji se od juče prodaje uz primerke lista „Blic“, osim filma, sadrži i „duhoviti film o filmu“, komentar reditelja, srpski titl za osobe sa oštećenim sluhom, kao i hrvatski i makedonski titl.
On je napomenuo da se pre nekoliko dana pojavila piratska kopija filma, koja je kraća za skoro 10 minuta od originalne verzije.
Dragojević je rekao da je od kraja oktobra „Parada“ prikazana u 30-tak gradova u regionu i izrazio zadovoljstvo što se sa ovim filmom desilo ono što je retkost u kinematografiji, a to je da film bude gledan u bioskopima i da se istovremeno sa uspehom prikazuje na festivalima.
Reditelj, koji je priznao da mu je ovo najbolji film, nada se da će „Parada“ biti uzeta u obzir kada se bude birao srpski predstavnik za nagradu Oskar, jer misli da bi se našao među pet kandidata za nagradu u kategoriji strani film.  Nakon svetske premijere na Filmskom festivalu u Berlinu, gde je dobio Nagradu publike i Specijalno priznanje ekumenskog žirija, film je prikazan na festivalu u Viljnusu (Litvanija), a potvrđena su gostovanja na festivalima u Klužu (Rumunija), Odesi (Ukrajina), Jerusalimu (Izrael), Sidneju (Australija), Pusanu i Seulu (Juzna Koreja), kao i u Sijetlu (SAD).
“Parada“ se još uvek prikazuje u bioskopima u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U toku je distribucija u Austriji, sledećeg meseca počinje u Bugarskoj, u junu u Nemačkoj, a na jesen u Francuskoj.
Producent Biljana Prvanović je najavila da će „Parada“ uskoro imati premijeru i u Dubrovniku, gde je pre mesec dana bila zabranjena i tom projekcijom biće svečano otvoren renovirani bioskop.
Dragojević je primetio da je zanimljivo da u Hrvatskoj, ispod naziva filma pišu „domaći film“, dok je glumac Goran Jevtić rekao da se susretao sa ljudima u zemljama u regionu koji „Paradu“ doživljavaju kao svoj film.
-Odjednom je ovo postao jugoslovenski ili balkanski film. Mnogi sa kojima sam pričao smatraju da je ovo odličan način saradnje i da je pravi put koprodukcija između zemalja u region – dodao je Jevtić.
DVD, štampan u 50.000 primeraka, košta 299 dinara.

Povezana vest:  Filmovi iz 63 zemlje kandidati za Oskara za strani film