Lice_revolucije_Plakat

Pre izbora pogledajte „Lice revolucije“
 
„Lice revolucije“, dokumentarno-igrani film reditelja, scenariste i producenta Vladimira Milovanovića proizašao je iz radionice koju su pri Muzeju savremene umetnosti u Beogradu organizovali Zoran Erić i Stevan Vuković, dok je mentor radionica bio Želimir Žilnik, biće premijerno prikazan 4. maja, u Sava centru, na otvaranju Beldocs festivala.
Film se bavi novijom srpskom istorijom, studentskim pokretom “Otpor” koji je bio jedan od ključnih društveno političkih faktora koji su doveli do pada režima Slobodana Miloševića. Film nas podseća na Branka Ilića, zaštitno lice pokreta, na njegovo angažovanje tokom petooktobarskih promena, ali i na njegovu ličnu sudbinu deset godina kasnije.
„Motiv razočaranosti revolucijom sam preslikao na svoj život, a priča o Otporu i post-petoktobarskoj Srbiji nekako je izašla u prvi plan. Proveli smo dve godine snimajući i montirajući film koji traje oko 70 minuta, a u celom procesu je na kraju učestvovalo oko 70 ljudi od kojih niko nije uzeo honorar za svoj posao.“ – kaže Milovanović.
Branko Ilić bio je jedan od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji tokom 1998-2000. godine i lider studentskog pokreta Otpor. Hapšen je i pretučen nekoliko desetina puta, a za svoju borbu je 2000. godine u ime Otpora primio MTV nagradu “Free your mind”. Tačno deset godina posle petooktobarske revolucije, Branko se vraća u Beograd iz dobrovoljnog izgnanstva u rodnom Arilju. Zapošljava se kao šanker i privremeno useljava kod Švabe, starog prijatelja iz vremena protesta. Za to vreme, poznata advertajzing agencija u kojoj je Švaba zaposlen, užurbano priprema veliku kampanju za promociju potrošačkih kredita.
Švaba i Branko odlučuju da 5. oktobra obeleže desetogodišnjicu pada Miloševićevog režima isped Skupštine Srbije. Posle akcije, u preplitanju stvarnih i izmišljenih ličnosti i događaja, padaju maske traumatizovanog srpskog društva zaglavljenog u tranziciji između socijalizma i kapitalizma, ostavljajući gledaocima mogućnost da sami povuku granicu između dokumentarnog i fiktivnog.

 

Povezana vest:  Avatar ponovo u bioskopima u produženoj verziji