Coriolanus-4Ralph Fiennes, čuveni glumac, domaćoj publici poznat iz filmova „Strange Days“ (1995), „The English Patient“ (1996) i kao beskrupulozni negativac Lord Voldemort iz Harry Potter serijala je rešio da se okuša i kao reditelj Šekspirovog dela „Coriolanus“ (2010).

Ono što je zanimljivo jeste da će se film snimati u Beogradu, Srbija. Snimanje počinje 17. marta i trajaće dva meseca. Pored toga što će se okušati i kao režiser, Fiennes će tumačiti i naslovnu ulogu, a pored njega igraju i Gerard Butler, Brian Cox, Vanessa Redgrave kao i Slavko Štimac i Dragan Mićanović (kome je ovo sedmi put da igra u nekom Šekspirovom komadu).

Ovim povodom je danas održana konferencija za štampu, u restoranu „Kalemegdanska Terasa“, kojoj su prisustvovali Ralph Fiennes, Slavko Štimac, Dragan Mićanović i Coriolanus-1 – jedan od producenata.

Povezana vest:  Džesika Bil u komediji Garija Maršala



Gospodin Fiennes je delovao opušteno i pokazao domaćim filmadžijama kako se održava konferencija za štampu i iz kojih razloga (vidiš Zeko, OVAKO to treba da izgleda a ne kao za tvoj film „Neprijatelj“ (2010)). Radnja komada je podeljena svim prisutnima u finoj kucanoj formi, zajedno sa time ko šta igra i ko-je-ko iz scene.

Coriolanus-2Fiennes je rekao da skoro dve godine radi na ovom projektu i bio je kojekuda u potrazi za pravim lokacijama. Beograd mu je zapao za oko jer se tu prepliću raznorazne arhitekture i stilovi. Naravno, logično bi bilo da se film snima u Rimu, ali reditelj je rekao da je Rim previše prepoznatljiv i da je to – RIM. A njemu treba neki običan grad koji može biti bilo koji. I u Beogradu je našao prave lokacije zahvaljujući nesebičnoj podršci producentske kuće WiP (Work in Progress).

Povezana vest:  POGLEDAJTE PRVI TREJLER ZA FILM "MUMIJA"

Srpske glumce je birao uglavnom po principu poznanstava. Gospodina Mićanovića je upoznao na snimanju filma „The White Countess“ (2005), a gospodina Štimca zna od ranije i veoma ceni njegov rad i delo.

Kako je Fiennes sarađivao sa popriličnim broje velikih reditelja, logično je bilo pitanje na koga će se ugledati, na šta je novopečeni reditelj rekao da su mu svi udeljivali mudrost, ali najviše uticaja su na njega ostavili Anthony Minghella, David Cronenberg i Fernando Meirelles.

Povezana vest:  Filmovi u trci za nagradu Zlatni medved

Coriolanus-3Što se komentara o Coriolanus-u tiče nema ga. Šekspir je lika ostavio na milost i nemilost publike, tj. neka se ljudi sami opredele da li je dobar ili ne. A sam film je zapravo kontemporarni politički triler/drama. I da, tekst ostaje u originalu, tj. stihu.

Coriolanus-6Gospodin Fiennes se na kraju zahvalio podršci producenata, vojske republike Srbije kao i ministru Dačiću. A iduće godine ćemo videti šta je ta podrška dala i koliko je Ralph sposoban reditelj. Mada imajući u vidu da mu je sestra reditelj, majka slikarka a otac fotograf, nema sumnje da će sve to izgledati kako treba.

Coriolanus-7