LOP-1_1 

Prve fotografije iz filma „Pijev život“ Anga Lija
 
Objavljene su prve fotografije iz prvog 3D filma oskarovca Anga Lija, „Pijev život“, koji će se u bioskopima pojaviti u decembru ove godine.
Film je zasnovan na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela, i prati avanture mladića iz Indije, Pija. Tokom oluje na brodu koji je, između ostalog, prevozio i divlje životinje, Pi uspeva da se popne na čamac u kome se nalaze bengalski tigar i zebra. Film prati nekoliko meseci tokom kojih se Pi bori za opstanak na okeanu, suočen sa divljom životinjom i nepreglednim vodenim prostranstvom. „Pijev život“ je uzbudljiva avantura koja govori o velikim idejama – o veri, nadi i borbi za opstanak.
Pija Patela igra debitant, sedamnaestogodišnji Suraj Šarma, koga je Ang Li izabrao na audiciji među 3. 000 prijavljenih kandidata. Objašnjavajući zašto je za ulogu Pija izabrao baš debitanta Šarmu, koji na početku snimanja nije umeo ni da pliva, reditelj Ang Li je rekao: „Upoznao sam ga, i testirao, mogao je da zadrži dah 20 sekundi. Zatim sam mu našao trenera za plivanje, trenera za vežbanje – sve vrste trenera. Njegovo izvođenje je veoma emotivno… nadam se da će ljudi provesti nedelje pričajući o ovom filmu“.
Osim Šarme, u filmu igraju i Žerar Depardje, Tobi Megvajer, Tabu i Adil Husein. Odraslog Pija igra Irfan Kan, poznat po ulozi policijskog inspektora u filmu „Milioner iz blata“.
Karijera reditelja Anga Lija traje već 20 godina, a 2005. godine je nagrađen Oskarom za režiju filma „Planina Broukbek“, a 2000. godine njegov film „Skriveni zmaj, pritajeni tigar“ nagrađen je Oskarom kao najbolji film van engleksog govornog područja. Li je poznat i po ostvarenjima „Razum i osećajnost“, „Hulk“, „Taking Woodstock“.
Jan Martel je autor zbirki priča „Činjenice iza Rokamatiovih iz Helsinkija“ (The Facts Behind the Helskinki Roccamatios, 1993) i „Na kraju smo pojeli decu“ (We Ate The Children Last, 2004), kao i romana „Ja“ ( Self, 1996) i „Beatriče i Vergilije“ (2010). Za  roman „Pijev život“, koji kritičari porede sa knjigama kao što su „Gulliverova putovanja“, „Robinson Kruso“ i „Starac i more“, dobio je 2002. godine svetski priznatu nagradu Man Buker. Ova knjiga prevedena je na četrdeset jedan jezik, a na listi bestselera „Njujork tajmsa“ provela je pedeset sedam nedelja.

 

Povezana vest:  Depardje tuži vozača koga je udario