umetnik-iz-senke

Premijera  film UMETNIK IZ SENKE na Beldocsu
 
Dugometražni dokumentarni film UMETNIK IZ SENKE – scenario Milorad Đokić, režija Milorad Đokić i Jakov Kronja – biće prikazan na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma BELDOCS, 4-9. maja 2012. u Beogradu.
Film UMETNIK IZ SENKE nastao je u Parizu i Beogradu od 2010. do 2012. i donosi ispovest Voje Mitrovića, čuvenog foto-laboranta našeg porekla nastanjenog u Parizu, koji je sarađivao sa nekim od najvećih umetnika fotografije 20. veka, kao što su Anri-Kartije Breson, Jozef Kudelka, Rene Buri i drugi autori čuvene Magnum grupe. U filmu govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori Branislav Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući filmu o Voji Mitroviću pristao da se pojavi pred kamerama.
U filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog  stručnjaka, koji je, kako ističe poznati fotograf i profesor Piter Turnli, lično izradio gotovo svaku potpisanu fotografiju Anri-Kartije Bresona, i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržiste istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija.
UMETNIK IZ SENKE ispituje uvek aktuelni odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati ,,ono neizrecivo“ što umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića izdvaja od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je
Voja razvijao sadrže u sebi tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti.  Velika nam je čast i zadovoljstvo što će ovo dokumentarno ostvarenje od značaja za srpsku i francusku kulturu svoju premijeru imati upravo na festivalu Beldoks, 5. maja 2012. godine u Domu omladine u 16 h.

 

Povezana vest:  Mark Rafalo možda Hulk umesto Edvarda Nortona