Nanni_Moretti

Otvoren 65. Međunarodni filmski festival u Kanu

 

Američki reditelj Ves Anderson I cela ekipa filma „Moonrise Kingdom“ kojim počinje 65. Međunarodni filmski festival u Kanu, zvanično su večeras otvorili ovogodišnju smotru gde su 22 filma u trci za prestižnu Zlatnu palmu, zajedno sa predsednikom žirija Nanijem Moretijem.

-Hvala Kanskom festivalu i ovoj zemlji, koja, za razliku od drugih, uvek filmu daje važnu ulogu u društvu – rekao je otvarajući Festival predsednik žirija, italijanski reditelj Nani Moreti.

Povezana vest:  Povodom premijere animiranog filma "Tajne avanture kućnih ljubimaca 2" održana konferencija za medije

-Za mene je velika čast, velika privilegija i velika odgovornost da budem predsednik žirija najvažnijeg filmskog festivala na svetu – dodao je Moreti.

On je predstavio članove žirija, a onda je voditeljka Berenis Bežo, u crvenoj haljini predstavila kratak kolaž o predsedniku žirija, dobitniku Zlatne palme 2001. čiji su filmovi šest puta bili u zvaničnoj selekciju, što je ublika pozdravila jakim aplauzom. Zatim su svi članovi ekipa filma „Moonrise Kingdom“ – Ves Anderson, Tilda Svinton, Brus Villis, Bil Marej, Edvard Norton i muzičar Aleksander Depla zajedno proglasili Festival zvanično otvorenim.

Povezana vest:  "Oz veliki i moćni" u bioskopima od 7.marta

Pred početak svečanosti oni su se prošli crvenim tepihom kao I mnogobrojne druge zvezde, pozirajući fotografima i šaljući poljupce obožavaocima. Članovi žirija su takođe prošli crvenim tepihom i pozdravili snimatelje i publiku – Nani Moreti, i glumci Dajan Kruger, Emanuel Devos, Juvan Makgregor i modni kreator Žan Pol Gotje.

Viđeni su i glumci Džesika Častejn u beloj haljini, Džej Fonda u svetlucavoj roze, Eva Longorija jedna od glavnih glumica serijala „Očajne domaćice“ i Alek Baldvin koji snima dokumentarni film o festivalu koji ove godine posećuje prvi put. Narednih 12 dana do proglašenja pobednika 27. maja kroz Kan će proći oko 80.000 ljubitelja filma, producenata, glumaca, reditelja kao i onih koji dolaze po autograme ili samo žele da tu budu viđeni.

Povezana vest:  "Zlogonje" od sutra u svim bioskopima