SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN

Redizajniranje nezaboravnih bajki: Snežana kao ratnica

U akcionoj avanturi epskih razmera „Snežana i lovac“, Kristin Stjuart („Sumrak saga“) igra jedinu osobu u zemlji koja je lepša od zle kraljice (oskarovka Šarliz Teron) koja želi da je uništi. Ali ono što zla vladarka ni ne pretpostavlja jeste to da je ovu devojku, koja je uspela da joj se otrgne i preti da joj preotme vlast, veštini ratovanja obučavao niko drugi do lovac po imenu Erik (Kris Hemsvort, „Tor“). A upravo je on poslat da je ubije.

Sem Klaflin („Pirati sa Kariba: na čudnim plimama“) pridružuje se ekipi internacionalnih zvezda u ulozi Vilijama, mladog vojvode koji je već duže očaran Snežaninim prkosom i unutrašnjom čistotom. On će se pridružiti patuljcima koji prate Snežanu i lovca na ovom fantastičnom putovanju.

Nova verzija legendarne priče koja ostavlja bez daha stiže od Džoa Rota, producenta koji stoji iza „Alise u Zemlji Čuda“, producenta Sema Mersera („Šesto čulo“) i priznatog reditelja reklama i vrhunskog vizualiste Ruperta Sandersa.

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN 1

OD ALISE DO SNEŽANE: REDIZAJNIRANJE NEZABORAVNIH BAJKI

Džo Rot, bivši predsednik studija Foks i Volt Dizni i producent Tim Bartonovog fantastičnog, globalnog hita „Alisa u Zemlji čuda“, znao je da je njegov tim pronašao nešto neverovatno kad je Evanov Doertijev scenario za „Snežanu i lovca“ stigao u njegovu producentsku kuću, Rot Films. Rotov izvršni direktor, Palak Patel, video je potencijal u Doertijevoj priči, koja je predstavljala inovativni rimejk dobro poznate bajke braće Grim.

Rot i Patel su takođe zaslužni za nalaženje čoveka koji će režirati njihovu sledeću epsku akcionu avanturu. Rupert Sanders, višestruko nagrađivan reditelj reklama, dospeo je na sam vrh zahvaljujući njegovom jedinstvenom vizuelnom stilu koji je jasno brendirao reklamne kampanje poput one za video igricu Halo 3. Rot, Patel i Glorija Borders bili su fascinirani beskompromisnim tonom i impresivnom raznovrsnošću Sandersovog rada, kao i dubinom i dušom koju nose njegove reklame.

Kad je Rotov tim dobio prvi nacrt scenarija kojim su bili zadovoljni, Sanders je bio prvi i jedini reditelj kome su poslali ideju. Rot se priseća da je sa ovom pričom koja prkosi vremenu i Sandersovim vizuelnim arsenalom znao da su na pravom putu. „Svidela mi se ideja da okrenemo priču naglavačke. Posle filma ’Alisa u Zemlji čuda’ shvatio sam da ako nađete pravu priču i reditelja vizionara i ako modernizujete zaplet i upotrebite savremenu tehnologiju, dobijete najbolje od oba sveta.“ On kaže da je tog čoveka našao u Sandersu: „Kad smo gledali njegove reklame, bilo nam je jasno da ima fantastičnu viziju.“

Povezana vest:  Penelopa Kruz i Havijer Bardem ponosni roditelji sina

Međutim, britanskog reditelja nisu odmah ubedili da pristane da radi ovaj film. Sanders se priseća: „Kad su mi poslali scenario pomislio sam ’Snežana? Šalite se?’ Ali kad sam ga pročitao pomislio sam da je to izuzetna prilika da se stvori svet koji ljudi nisu imali prilike da vide.

Sanders priznaje da je bio uzbuđen i zbog mogućnosti da „napravi verziju koja će biti malo više ’muška’.“ On kaže: „Snežana ima priču koja govori o mitskom usponu heroja. Može se reći da je ona ženski Luk Skajvoker. Izgradili smo svet koji dotiče sve njene teme, uključujući nezaboravne metafore i slikoviti govor, ali sve je pomereno. I dalje imamo ogledalo, crvenu jabuku i zlu kraljicu, ali smo ubacili masivne bitke i pobunu. Ova priča je mnogo veća i ulozi su mnogo ozbiljniji. Ovo je borba života i smrti.“

Sanders sumira mišljenja o vizuelnom stilu ovog filma: „Želeo sam da napravim veoma bogat, fantastičan svet, ali sam želeo da odvojim bajku od fantazije, jer su po meni to dva različita pojma. Hteo sam da stvorim nešto što je srčano ali i veoma emotivno i da napravim grandiozni film, epskih razmera koji će imati podjednako i emocija i efekata. Mnogo puta, vidite film ovog žanra koji je vizuelno upečatljiv ali ima vrlo malo duše. Ja sam želeo da pronađem tu emociju u priči.“

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN 2

DODELA ULOGA

Prva uloga koja je dodeljena bila je za najopakiji lik, kraljicu Ravenu. Ćerka čarobnice, Ravena je polako pronašla svoj put do mračne strane. Kao malu, oteo je okrutni gospodar i njena jedina moć bila je zadivljujuća lepota. Iako je njena majka bacila na nju čini kojima je zaštitila od neumitnog starenja, da bi se to ostvarilo Ravena je primorana da proždire životnu snagu mladih sluškinja. Nakon što je začarala i ubila Snežaninog oca, kralja Magnusa, Ravena je odložila svoju smrt i poremetila ravnotežu života zlom koje se širi poput raka po celom kraljevstvu. Ali njena surovost se tu ne zaustavlja. Da bi postala stvarno besmrtna, Ravena mora da pojede Snežanino srce… onog trenutka kad njena pastorka postane najlepša u zemlji.

Oskarovka Šarliz Teron pozvana je da igra ovu slavnu kraljicu. Sanders kaže: „Šarliz je u svojoj karijeri imala sjajne uloge, ali ona je takođe i neverovatno lepa žena. Ona je prava personifikacija snage i lepote. Ona je kombinacija Margaret Tačer i Kejt Mos.“

Šarliz Teron ukratko objašnjava kraljičinu prošlost: „Ravenina majka joj je usadila, još kao maloj, ideju da je najbolja i suštinski svoja samo ako ostane mlada i lepa. Ona shvata da su njene magijske moći sredstvo njenog opstanka. I to je put kojim ona ide.“

Povezana vest:  SNEŽNA KRALJICA OD ČETVRTKA U BIOSKOPIMA

Iako Ravena ima, kako Šarliz kaže, „brutalne instinkte“ i „opsesiju Snežaninim srcem koje će joj obezbediti besmrtnost,“ ova vladarka nije potpuno izgubila humanost. „Ravena shvata da želi nešto što bi mogla da ima da je izabrala drugačiji put u životu. Ali zbog toga kako je odlučila da će živeti, ne može.“

Kad je Snežanina majka umrla, a njen otac oženio Ravenu, mlada princeza je shvatila da su njena nevinost i samilost odlike koje nova kraljica prezire. Zaključana u kuli 7 godina, Snežana je odrasla posmatrajući kako ubica njenog oca vlada kraljevstvom čeličnom pesnicom. Ali mlada lepotica koja je počela da vežba streličarstvo, trenira sokola i vežba jahanje, uspela je da pobegne i sada se obučava s nesigurnim saveznikom. Došlo je vreme da ona odbrani ljude od osobe koja ih je paralizovala. Ona će svečano obećati da će postati njihovo oružje protiv kraljice i izaziva ostale izgnanike da povedu s njom bitku protiv Ravene.

Dodela uloge Raveninog neprijatelja bila je malo problematičnija nego pronalaženje njenog progonitelja. Filmadžije su tražile glumicu koja bi mogla da predstavi obe strane arhetipskog lika: nevinost, naivnost i nežnost koju Snežana pokazuje u prvom delu priče, i fizičku i psihičku jačinu princeze ratnice koja postaje u drugom delu. Otkrili su veliki broj mladih glumica koje su s lakoćom mogle da iznesu prvi deo priče ali teži deo je bio da ubede tim da mogu uspešno da predstave i jaču ličnost. Isto tako, starije glumice su mogle odlično da predstave vojnika ogrubelog od bitki ali nisu bile ubedljive kao naivne zatočenice što su prve scene zahtevale.

Posle potrage po celom svetu za glumicom koja bi mogla da ispuni zahteve ove komplikovane uloge, Kristin Stjuart, poznata po ulozi Bele Svon u blokbasteru „Sumrak saga“, izabrana je za ulogu Snežane. „Kristin je veliki talenat. Iako je odlično odradila uloge u dosadašnjim projektima, ova uloga će je predstaviti široj publici. Ranije je snimala filmove našeg doba i nije imala film poput ovog. Ovo je njena prilika da zasija punim sjajem,“ kaže reditelj Sanders.

U početku smo tražili nepoznatu glumicu za ovu ulogu, kao što smo to uradili sa „Alisom u Zemlji čuda“ i Mijom Vašikovskom. Međutim, Rupert i ja smo odlučili da odletimo do Nju Orleansa, gde se snimao poslednji deo „Sumrak sage“ i da popričamo s Kristin. Bili smo vrlo zadovoljni što smo nju odabrali. Ona se dobro pripremila za ovu ulogu. Četiri meseca je jahala konje i koristila engleski akcenat,“ kaže Sanders.

Povezana vest:  Novi "Spajdermen" od 24. aprila u bioskopu

Glumici se dopalo to kako su zamislili lik Snežane, devojke koja je na početku zatočena u šumi koja snagu crpi iz bilo kakve slabosti. Stjuartova se priseća: „Divim se jakim likovima, ali ovde se ne radi o snazi radi snage. Ona je toliko ženstvena i ljudska i obožavam da igram likove za koje publika može da navija.“

„Snežana je na početku izopštena mučenica. Kad pobegne ponovo će postati ljudsko biće, ali se neće boriti samo za sebe. Kao da postoji rupa koju ne može da popuni. Većina akcionih junaka su objektivni i osvetoljubivi, ali ona nije takva. Nikad to ranije nisam videla, i to mi je fenomenalno.“

SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN 3

Sledeća uloga koja je dodeljena, bila je naravno uloga lovca, Erika. On je nekad poštovao životinje koje je lovio, a sad i dalje ima sposobnost da razmišlja kao one. Ali posle smrti njegove žene, Zare, Erik jedinu utehu nalazi u tome da bude plaćenik i pijanac. Sada će lovac dobiti zadatak da pronađe Snežanu u šumi i da je vrati Raveni koja mora da pojede njeno srce. Ali kad Erik otkrije prevrtljivost kraljice, kanalisaće svoj bes u obučavanje mlade devojke koja je odlučna u tome da okonča ono što je Ravena započela. Erik počinje da vidi u Snežani nekog ko će prekinuti mračno doba.

Tor lično, Kris Hemsvort, pozvan je da odigra ovu ulogu kad su ga filmadžije videle u ulozi nordijskog boga rata koja mu je obeležila karijeru. Njegova harizma i pojava ubedili su ih da bi on mogao verno da dočara izmučenog bivšeg vojnika koji spas pronalazi u mladoj devojci po imenu Snežana.

„Proveli smo poprilično mnogo vremena razmatrajući ko bi mogao da bude lovac i kako da zatvorimo taj trougao. Posle razgovora s mnogim glumcima, otkrili smo Krisa. On postaje velika zvezda, i znali smo da moramo njega imati,“ kaže Merser.

„Lovac je izgubljena duša,“ kaže Hemsvort. „On je odustao od života i od sebe. Kad ga prvi put vidimo, on je pijan, živi sam u šumi i radi kao plaćenik, lovi i ubija. Onda će dobiti zadatak da pronađe Snežanu i dovede je kraljici.“ „Meni se svidela ideja da igram nevoljnog junaka: grubog spolja, ali mekog srca. Pokušali smo da naglasimo nedoslednosti ovog lika kako bi bio nepredvidljiv.“