Plakat_final

1. festival evropskog filma „EASTWEST“ od 18. do 22. juna

Obaveštavamo vas da će se od 18. do 22. juna 2012. godine, u dvorani Art bioskopa Museuma održati 1. festival evropskog filma „EASTWEST“. Tokom četiri festivalska dana biće prikazano 11 filmova u tri ptograma: Leteći cirkus Evrope od 18h, Raskršća od 20h i Nightmare od 22h. U okviru festivala bice priredjen i filmsko-televizijski market koji ce imati za 2 cilja: da inicira saradnje u smislu koprodukcija i da utice da na filmskom repertoaru domacih TV stanica evropski film bude prisutniji. U oviru marketa, za novinare i filmske urednike TV stanica(učesnike filmsko-televizijskog marketa) na individualnim projekcijama moći će da se pogleda još 20 filmova.

Film „Ciganska duša“, austrijskog reditelja Clausa Hundsbichlera će otvoriti festival 18.06. u 20.00 sati.

Organizatori su Centar ya multimedijalnu umetnost i komunikaciju TANGRAM i ALPE ADRIA CULTURE NETWORK u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, a pokrovitelj je SO Stari Grad.

EAST WEST European Film Festival

ISTOK-ZAPAD Festival evropskog filma

Art bioskop Museum  18-22.juna 2012.

18.jun 2012.

Vreme: 20,00 h

Festivalski program: RASKRŠĆA/CROSSROADS

Naziv filma: GIPSY SPIRIT/CIGANSKA DUŠA

Trajanje: 91 minut

Žanr: dokumentarno-muzički

Zemlja: Indija/Austrija

Reditelj: Klaus Hundsbichler

Kratak sadržaj:

Spreman da otkrije korene ciganske muzike, čuveni austrijski gitarista Hari Stojka odlazi na putovanje u Radžastan, Indija, da upozna lokalne muzičare i da svira sa njima. Tu, on nailazi na nekoliko umetnika koji koriste najoriginalnije instrumente, i koji su uvek spremni da podele radost sviranja. Još važnije, on shvata da je ciganski duh nešto što ih spaja. Uostalom, oni govore isti jezik: jezik muzike.

Festivali: Visions du Reel CH, Los Angeles, Peking

Vreme: 22,00 h

Festivalski program: NOĆNA MORA/NIGHTMARE

Naziv filma: RAMMBOCK

Trajanje: 64 min

Žanr: horor

Zemlja: Nemačka

Reditelj: Marvin Kren

Glavne uloge: Michael Fuith, Theo Trebs, Anka Graczyk, Brigitte Kren, Emily Cox

Kratak sadržaj:

Samo što je Majkl stigao u Berlin u posetu svojoj bivšoj devojci Gabi, strašni virus je počeo da se širi gradom, brzim tempom, pretvarajući ljude u nesvesne ubilačke manijake. Majkl ne nalazi Gabi kući, ali upoznaje Harpera, tinejdžera koji je učenik vodoinstalatera koji radi u njenoj zgradi. Zajedno, oni moraju uspeti zaustaviti horde inficiranih, koji su napali zgradu. Okruženi ovim žednim zombijima, Majkl i Harper imaju pune ruke posla ne bi li opstali – i trebaće im sva njihova genijalnost kako bi pronašli put do Gabi.

Festivali: Lokarno, Ostin, Strazbur, Pariz, Trst, Grac (Nagrada publike), Max Ofils festival

19. jun 2012.

Vreme: 18,00 h

Festivalski program: LETEĆI CIRKUS EVROPE/ EUROPEAN FLYING CIRCUS

Naziv filma: MIDSUMMER MADNESS/SAN LETNJEG LUDILA

Trajanje: 90 min

Žanr: urnebesna komedija

Zemlja: Letonija/Velika Britanija/Austrija

Reditelj: Alexander Hahn

Glavne uloge: Maria de Medeiros, Dominique Pinon, Orlando Wells, Tobias Moretti, Chulpan Khamatova, Birgit Minichmayr, Detlev Buck, Roland Düringer

Povezana vest:  Piter Džekson proglašen za viteza

Kratak sadržaj:

Janu Nakts ( noć Sv. Jovana) je tradicionalna letonska proslava na kojoj se porodice i prijatelji okupljaju da pale logorsku vatru, prave roštilj, piju i dobro se zabave. Prema legendi, na ovu noć, ljubavnici i oni koji se žele zaljubiti, mogu pretraživati šumu ne bi li našli „čarobnu paprat“. Ova magična paprat služi kao fokus i presudna tačka svih šest priča u „Snu letnjeg ludila“. To je takođe metafora za osnovnu  temu filma – pronalaženje ljubavi. „Snu letnjeg ludila“ se ogleda u ponavljanju elementa magične paprati, metafore (i u filmu i u stvarnom životu) za ljubav. Glavno pitanje filma je: može li potraga za ljubavlju ikada biti uspešna?  Svaka priča se bavi ovim pitanjem. Odgovor se daje na kraju filma na šaljiv i nezaboravan način: vidimo legendarnu paprat, koja sija magično na livadi. Ona ipak postoji! Zatim dolazi krava i popase je.

Festivali: Grac, Sofija, Kotbus, Moskva

Vreme: 20,00 h

Festivalski program: RASKRŠĆA/CROSSROADS

Naziv filma: COMBAT GIRLS/RATOBORNE DEVOJKE

Trajanje: 104 minuta

Žanr: drama

Zemlja: Nemačka

Reditelj: David Wnendt

Glavne uloge: Alina Levshin, Jella Haase, Sayed Ahmad, Gerdy Zint, Lukas Steltner, Uwe Preuss

Kratak sadržaj:

Marisa, 20-godišnja nemačka devojka, mrzi strance, Jevreje, policajce, i svakoga koga smatram krivim za pad njene zemlje. Ona provocira, pije, tuče se i njena sledeća tetovaža biće portret Adolfa Hitlera. Jedino mesto gde se oseća kao kod kuće je neo-nacistička banda kojoj ona pripada. Kada se 14-ogodišnja Svenja pridruži grupi, Marisa postaje njen uzor: uklapa se u ideju borbene devojke koja se bori za ideologiju grupe. Ali Marisina uverenja se polako menjaju kada ona slučajno upozna mlade avganistanske izbeglice. Shvatiće da crno-beli principi njene bande nisu jedini put. Hoće li Marisa ikada biti u stanju da izađe iz ove grupe?

Festivali: Minhen (nagrada za najbolju glumicu), Sao Paolo (nagrada za najbolju glumicu), Varšava, Cirih, Kotbus, Kijev, Bratislava, Kalkuta, Pariz (najbolji film), Jerusalim, Dubai, Atlanta, Rim, Alma Ata, Madrid…

Vreme: 22,00 h

Festivalski program: NOĆNA MORA/NIGHTMARE

Naziv filma: CORRIDOR/KORIDOR

Trajanje: 80 min

Žanr: psiho triler

Zemlja: Švedska

Reditelj: Johan Lundborg & Johan Storm

Glavne uloge: Emil Johnsen, Ylva Gallon, Peter Stormare, Örjan Landström, Margreth Weivers

Kratak sadržaj:

Usamljeni student medicine Frenk (Emil Jonsen) je zadovoljan svojim stanom. Mirno mesto gde se fokusira na svoje ispite. Ali kada upozna devojku sa sprata iznad, nametljivu Lote (Ilva litara), on shvata da nešto nije u redu sa mestom. Svaki put kada napusti stan, Frenk je uplašen … pričljivi domar, dosadno dete, opsesivna Lote, njen brutalni bivši dečko i pre svega, njen novi ljubomorni dečko, strašni Mik (Peter Stormare), svi oni deluju kao Frenkovi neprijatelji.

Povezana vest:  Romantična komedija "Ti si taj" u bioskopima od 10. februara

Festivali: Valjadolid, Sidnej, Pariz, Dubai, Lisabon, Ostin, Brisel (Nagrada Cineuropa)

20. jun 2012.

Vreme: 18,00 h

Festivalski program: LETEĆI CIRKUS EVROPE/ EUROPEAN FLYING CIRCUS

Naziv filma: THE LAST SOVIET MOVIE/POSLEDNJI SOVJETSKI FILM

Trajanje: 79 minuta

Žanr: komedija

Zemlja: Letonija/Austrija

Reditelj: Alexanrs Petukhovs

Glavne uloge: Dzintars Belogrudovs, Yevgeniya Kryukova, Igor Klass, Voldemars Karpacs, Larisa Totunova

Kratak sadržaj:

„Posljednji sovjetski film“ je priča o piscu iz Bruklina, Džonu F. Romanovu, i njegovoj potrazi za istinom o svojim pretcima, koji su bili glavni učesnici u ruskoj revoluciji. Zabavan i izazovan, film prkosi konvenciji i pitanju stvarnosti onoga što se događa ispred i iza kamere. „Poslednji sovjetski film“ je sniman u radikalno eklektičnom stilu koji je mešavina vesterna Serđa Leonea sa Tarkovskim i Monti Pajtonom. Danak i satira starih sovjetskih akcionih heroja, „Posljednji sovjetski film“ je i naricanje za poslednji ekser u kovčegu onoga što je nekada bio sovjetski bioskop. Ajzenštajn, Pudovkin i Vertov će biti užasnuti.

UPOZORENJE: Sadrži borbe s divljim zverima, susrete sa balerinama, vožnju na trans-siberijskoj železnici, golotinju i lenjinizam.

Festivali: Sevilja, Tiburon, Fairport IFF (najbolji film, najbolji glumac), Split, Nacionalna nagrada za najbolju mušku ulogu (Letonija)

Vreme: 20,00 h

Festivalski program: RASKRŠĆA/CROSSROADS

Naziv filma: INITIATION/ZAPALJENJE

Trajanje: 92 minuta

Žanr: drama

Zemlja: Austrija

Reditelj: Peter Kern

Glavne uloge: Helmut Berger, Harry Lampl, Melanie Kretschmann, Michael Steinocher, Manuel Rubey, Matthias Franz Stein

Kratak sadržaj:

16-ogodišnji Aksel sa svojom očuhom biva uključen u neo-nacističku bandu. Kako bi se pridružio bandi on mora da se dokaže ubistvom socijalnog radnika. On beži i nalazi utočište u hemijskoj perionici, koju vodi 80-ogodišnji Gustav Tricinski (Helmut Berger). Aksel podseća Gustava na njegovog ljubavnika, kojeg je imao za vreme rata, njegovu prvu ljubav koju je izdao Gestapo-u. . Sada Aksel mora da bira između svojih uličnih homofobičnih prijatelja I prijateljstva i opsesije homoseksualnog starca.

Festivali: Berlinale, Vienale, Melburn, Prag

Vreme: 22,00 h

Festivalski program: NOĆNA MORA/NIGHTMARE

Naziv filma: THE GOOD NEIGHBOUR/ DOBAR KOMŠIJA

Trajanje: 96 minuta

Žanr: triler

Zemlja: Nemačka/PL

Reditelj: Stephan Rick

Glavne uloge: Maxim Mehmet, Petra Schmidt-Schaller, Charly Huebner, Helmut Ruehl, Rainer Sellien

Kratak sadržaj:

Početak novog života kao novinara u gradu daleko od kuće. Dejvid ceni da je toplo dočekan od strane komšije koji živi vrata do, Roberta, čoveka koji dokazuje da je prijatan, ali prilično nametljiv. Njihov odnos dobija nepovratan zaokret u noći kada Dejvid slučajno ubije mladu ženu. Robert, spreman da zaštitili svog novog prijatelja, nagovara ga da se reši tela i pomaže mu u skrivanju dokaza. Ništa mu neće oduzeti dragocenog komšiju. Ni osećaj krivice. Ni policija…

Festivali: Šangaj, Montreal, Mainc, Pariz, Štutgart

21. jun 2012.

Vreme: 18,00 h

Festivalski program: LETEĆI CIRKUS EVROPE/ EUROPEAN FLYING CIRCUS

Povezana vest:  Novi film Sofije Kopole

Naziv filma: WOUNDERFUL AND LOVED BY ALL/ PREDIVNA I VOLJENA

Trajanje: 80 minuta

Žanr: romantična komedija

Zemlja: Švedska

Reditelj: Hannes Holm

Glavne uloge: Martina Haag, Nikolaj Coster-Waldau, Ellen Mattson, Katrin Sundberg, Reine Brynolfsson

Kratak sadržaj:

Bela je samoproglašena glumica, ali sa jako kratkom listom dostignuća. Ona je pritom u četrdesetim, stalno je slomljena i ima još jako malo toga da pokaže. Jednog dana odluči da bude malo kreativna u biografiji koju šalje na više adresa, praveći se da je razvila akrobatske veštine. Srećom po nju, Ingmar Bergman upravo je u potrazi za glumicom koja je sposobna da obavlja teške akrobacije u njegovom novom projektu. Bela dobija ulogu svog života, ali će je njene male laži dovesti do velikih posledica …

Vreme: 20,00 h

Festivalski program: RASKRŠĆA/CROSSROADS

Naziv filma: THE BIRD CAN’T FLY /PTICA NE MOŽE DA POLETI

Trajanje: 89 minuta

Žanr: drama

Zemlja: Holandija/Irska/Južna Afrika

Reditelj: Threes Anna

Glavne uloge: Barbara Hershey, Yusuf Davids, Tony Kgoroge, John Kani

Kratak sadržaj:

Melodi se vraća kući u Farlands na sahranu svoje otuđene ćerke Dzun. Ali, grad je skoro nestao pod pustinjom. Ona takođe treba da se suoči sa činjenicom da ima 10-godišnjeg unuka, Rivera, za koga nije znala. Melodija odlučuje da Rivera povede sa njom, ali on se opire. On je razradio ambiciozan plan da prezivi, uzgojem nojeva koje su on i njegova majka koristili za ishranu. Njegov otac, Skup, neaktivan muzičar i gradski poštar, želi da otera Melodi, kako ne bi otkrila tajnu koju on krije. Niz sukoba se dešava dok Melodi ne otkrije istinu. Peščana oluja tera Melodi i Rivera da nađu zajedničko utočište. Melodi suočava Rivera sa nekim bolnim činjenicama iz njene prošlosti, koje omogućavaju da oboje nađu razumevanje i započnu novu budućnost zajedno.

Festivali: San Sebastijan, Geteborg, Sofija, Zimbabve, Kalkuta, Drezden

Vreme: 22,00 h

Festivalski program: NOĆNA MORA/NIGHTMARE

Naziv filma: HAROLD’S GOING STIFF/ HAROLD POSTAJE ZOMBI

Trajanje: 77 minuta

Žanr: zombi horor komedija

Zemlja: Velika Britanija

Reditelj: Keith Wright

Glavne uloge: Stan Rowe, Sarah Spencer, Andy Pandini, Phil Gascoyne, Lee Thompson

Kratak sadržaj:

Harold je prva žrtva nove bolesti koja ga polako pretvara u zombija. Njegova usamljenost biva uzdrmana kada se pojavi živahna medicinska sestra, Peni, koju šalju da ublaži njegovu ukočenost. Njene tehnike masaže mnogo pomažu Haroldu i njih dvoje postaju bliski prijatelji, otkrivajući neočekivanu sreću. Ali, uskoro, Haroldu se stanje pogoršava i grupa nasilnika se okreće protiv zombija, počinju goniti Harold i Peni, što njih dvoje čini plenom smrtonosnog lova. „Harold postaje zombi“ je jedinstvena gorka komedija i priča koja će vam pokazati zombije na sasvim novi način.

Festivali: London, Strazbur, Lund, Sidnej