Konferencija_za_novinare,_Beograd_5_.

Pet filmova iz Kana na 19. festivalu na Paliću
 
Festival evropskog filma na Paliću biće održan 19. put od 14. do 20. jula sa više od 60 ostvarenja u takmičarskim i pratećim programima, najavio je danas predsednik Saveta festivala Branislav Lečić.
Uz sve materijalne teškoće, koje su redovne, a u aktuelnom periodu još i veće, uspeli smo da zadržimo nivo i po kvalitetu i po kvantitetu, rekao je on na konferenciji za novinare u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.
Lečić je dodao da bi jednog dana mogli da napišu celu knjigu o mukama organizatora, da se uz nju „nasmejemo, a i zaplačemo zbog položaja u kojem se kultura našla“.
Ipak, on je izrazio zadovoljstvo što će ovaj festival ponovo okupiti evropske umetnike, autore, kritičare i druge filmske poslenike.
Na Letnjoj pozornici na Paliću među 13 filmova u glavnom takmičarskom programu biće prikazani „Iza bregova“ Kristija Munđijua, „U magli“ Sergeja Loznice, „Samo vetar“ Bensa Fliegaufa, od domaćih filmova „Parada“ Srđana Dragojevića, a na zatvaranju, van konkurencije „Anđeoski deo“ Kena Louča.
Direktor festivala Radoslav Zelenović podsetio je na početke i teškoće ove manifestacije, ističući da je ona od 2003. godine jasno profilisana kao evropski festival i da evropski autori redovno dolaze na Palić.
„Svi se kunemo u Evropu, ali finansijski problemi postaju nesnošljivi. To je već problem naše kulturne politike“, dodao je on.
Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent, Blažo Perović ukazao je da je budžet smanjen sa 420.000 evra u 2008. na svega 230.000 evra u ovoj godini.
Programski direktor festivala Miroslav Mogorović istakao je da će u glavnom programu, čiji je selektor kao i do sada Nikolaj Nikitin, biti čak pet najsvežijih filmova, sa nedavnog festivala u Kanu.
„To je potvrda našeg minulog rada. Evropski autori, a sve više i producenti nas uvažavaju, pristaju da daju svoje filmove i da lično dođu“, rekao je on, izrazivši nadu da će među gostima biti Kristijan Munđiju, Sergej Loznica, Ulrih Zajdl…
Selektor programa „Paralele i sudari“ Petar Mitrić najavio je deset filmova iz istočne Evrope, od kojih su sedam debitantski, među kojima srpski „Klip“ Maje Miloš.
Mitrić je odabrao i 13 filmova za program „Mladi duh Evrope“ u kojem je težište na eksperimentu sa žanrovima i tehnikama.
Tradicionalni fokus na jednu nacionalnu kinematografiju ovoga puta usmeren je na Švedsku i prikazaće šest ostvarenja koje je odabrao Nikitin u saradnji sa Švedskim institutom za film.
Ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu Helena Larson izjavila je da je „čast učestvovati na ovom prestižnom festivalu“.
„Iako je Švedska mala zemlja, naši filmovi dobijaju nagrade širom sveta, oni su naš važan izvozni proizvod i ambasada će nastaviti da podržava ovakve programe“, rekla je ona.
Larson je uručila Zelenoviću poklon – DVD set sa 22 odabrana filma klasika švedske kinematografije Ingmara Bergmana.
Na festivalu će biti prikazani i omaž programi za dobitnike nagrada „Aleksandar Lifka“ (kako je već objavljeno, to su Zoran Simjanović i Žan Mark Bar) i „Underground Spirit“, stalni ciklus Novi mađarski film, zatim Eko Doks i Dečji program.

 

Povezana vest:  Kira Najtli i Kevin Kostner u trileru "Džek Rajan"