Zvuci_okoline-1

Sutra počinje 5. Cinema City internacionalni filmski festival

Novo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala počinje u subotu, 16. juna sa početkom u 20h, projekcijom filma „Osvajanje“, duhovitom polubiografijom bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

Tokom osam dana Festivala biće prikazano 100 filmova od kojih najveći broj čine premijere! Ne propustite jedinstvenu priliku da pogledate filmove sa svetskih festivala. Upoznajte se sa egzotičnim, kvalitetnim kinematografijama iz svih delova sveta, filmovima renomiranih autora ali i mladih profesionalaca čija debitantska ostvarenja su uspešno i hrabro postavila nove standarde i filmske vizije.

Premijere Nacionalne klase!

Festival Cinema City ima veliku čast i zadovoljstvo da u okviru selekcije domaćeg filma Nacionalna klasa prikaže tri premijere – ostvarenje „Jelena, Katarina, Marija“ u režiji Nikite Milivojevića, nastalo na osnovu bestseler romana „New York, Београд“ Dušana Miklje, film „Smrt čoveka na Balkanu“, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića, koji će svetsku premijeru imati u Karlovim Varima, priča o usamljenom kompozitoru koji izvršava samoubistvo pred web kamerom svog računara i na originalan način otkriva satiričnu sliku našeg društva i film „Zverinjak“ Marka Novakovića, dramu koja se odigrava početkom devedesetih godina prošlog veka, u jednom srpskom selu blizu obale Drine, i svedoči o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje.

Povezana vest:  Završetak serije „Lost“

U okviru selekcije Nacionalna klasa biće prikazano još šest aktuelnih i nagrađivamih filmskih ostvarenja – ovenčan glavnom nagradom na festivalu u Roterdamu, debitantski film „Klip“ u režiji Maje Miloš, film „Parada“ Srđana Dragojevića, priča podstaknuta pokušajima organizovanja prvog PRIDE-a u Srbiji koja je naišla na izuzetan prijem na ovogodišnjem Berlinalu, „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ u režiji Bojana Vuletića, savremena romatična komedija ispričana kroz četiri potpuno različite ljubavne priče, „Šešir profesora Koste Vujića“ u režiji Zdravka Šotre, šarmantna avantura koja govori o istinskim vrednostima, napeti triler „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića u kojem glavne igraju Gordan Kičić, Rade Šerbedžija, Uliks Fehmiu i „Žućko – priča o Radivoju Koraću“ Gordana Matića, koja kroz filmske slike predstavlja čuvenog sportistu i urbanu ikonu našeg društva!

Nova takmičarska selekcija – Educons Hungry Days

Povezana vest:  Šeron Stoun otkazala učešće na gala večeri u Kanu

Ove godine pored tradicionalnih takmičarskih selekcija Nacionalna klasa, Exit Point i Up to 10,000 bucks – Young Talent’s Competition, Festival predstvalja i novu takmičarsku selekciju Educons Hungry Days, čiji je koncept izuzetno uspešno predstavljen prošle godine. Ostvarenja internacionalne selekcije Educons Hungry Days su debitantski ili drugi filmovi nezavisne produkcije koji svet oko sebe posmatraju iz najneobičnijih perspektiva. Selektor programa je Stefan Ivančić.

Edukacije i povezivanje: Cinema Now Live Academy

Posebnu atrakciju, zbog izuzetnih gostiju i vrlo zanimljivih filmskih tema, predstaviće CINEMA NOW Live Academy. O najznačajnijim temama iz sveta filma govoriće čuveni reditelj Andreas Dresen, svetski poznat producent, direktor Nacionalne škole filma u Londonu i suosnivač Virgin Recordsa, Nik Powell, Laurence Herszberg, direktorka Forum des Images i mnogi drugi. Ulaz na master-klas predavanja CINEMA NOW Live Academy, koja će biti podjednako interesantna i filmskim profesionalcima i ljubiteljima kvalitetnog filma, biće slobodan a odvijaće se na lokacijama Pozorište mladih i Arena Cineplex.

Evropska filmska akademija u Novom Sadu!

Povezana vest:  Vampiri i goblini umesto "toplih porodičnih priča"

Cinema City internacionalni filmski festival ima čast da, po prvi put u Srbiji, bude domaćin zasedanja Upravnog odbora Evropske filmske akademije (European Film Academy) koji će u Novom Sadu razmatrati selekciju kandidata za ovogodišnje Evropske filmske nagrade. Evropska filmska akademija, osnovana 1989. godine, okuplja oko 2600 filmskih profesionalaca sa ciljem unapređenja i promocije evropskog filmskog stvaralaštva. Predsednik Akademije je čuveni Vim Venders.

„Zagrevanje“ pre filmskih projekcija

Na lokaciju Dunavski park, od ponedeljka do četvrtka u periodu od 18 do 20h, uz podršku BURN DJ tima posetioci Cinema Cityja moći će da uživaju u veseloj atmosferi Burn Chill Zone.

Ulaznice i prodajna mesta

Ulaznice za festivalske projekcije, po simboličnoj ceni od 150 dinara, mogu da se kupe u biletarnici Gigstix u Pariskom magazinu do 14h, a od 15h do početka projekcije ulaznice će se prodavati na lokacijama – Srpsko narodno pozorište, info desk u Katoličkoj porti, Arena Cineplex i Kulturni centar Novog Sada, za filmove koji će biti prikazani na tim lokacijama.