cc_dan_07_2010_36

Završnica i nagrade Cinema City internacionalnog filmskog festivala

Cinema City internacionalni filmski festival zatvara se večeras 23. juna u 20h, kada će u Srpskom narodnom pozorištu na sceni Pera Dobrinović biti održana ceremonija zatvaranja. Festival je tokom osam dana predstavio 100 filmova, kroz četiri takmičarske i isto toliko revijalnih selekcija, koji su najvećim brojem premijerno prikazani domaćoj publici. Festivalske lokacije – Srpsko narodno pozorište, bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti, bioskop Arena Cineplex, Kulturni centar Novog Sada, Pozorište mladih – predstavile su na svojim repertoarima neka od najzanimljivijih ostvarenja nezavisne kinematografije. Unapred rasprodate projekcije, naročito za filmove takmičarskih selekcija Nacionalna klasa, Educons Hungry Days, Exit  Point, potom revijalnih – MTV predstavlja Burn Planet Rock i 360°, neosporan su dokaz koliko filmovi čine značajan deo savremene kulture i komunikacije i koliko su prepoznati kao potreba modernog čoveka. Ovogodišnji festival Cinema City naročito je obeležilo gostovanje članova borda Evropske filmske akademije i značajnog broja domaćih i stranih filmskih autora i profesionalaca, dok je posebnu pažnju publike i medija privuklo gostovanje čuvenog nemačkog reditelja Andreasa Drezena! Uspehu ovogodišnjeg Festivala doprinela je i edukativna platforma Cinema Now Live Academy posećena studentima i mladim profesionalcima iz sveta filma kroz seriju predavanja i jedinstvene prilike za razgovor sa svetski značajnim filmskim profesionalcima poput Nika Powella, Laurence Herszberg i mnogih drugih.

Na zatvaranju Cinema City festivala, u subotu u 20h u Srpskom narodnom pozorištu, u okviru glavnih takmičarskih selekcija biće dodeljene nagrade, čiji se spisak nalazi u produžetku.

NACIONALNA KLASA

Žiri glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa Cinema City internacionalnog filmskog festivala u sastavu:

1. Laurence Herszberg
2. Davide Manuli
3. Mary Nazari
4. Lorena Pavlič
5. Martin Schweighofer

Povezana vest:  Sutra počinje 42. FEST

je nakon pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Nacionalna klasa održao finalno zasedanje i jednoglasno odlučio da nagradi sledeće filmove:

Najbolji film: KLIP,  Maje Miloš

Obrazloženje: Izuzetno debitantsko ostvarenje. Film je briljantan u svojoj hrabrosti i provokativnosti. Rediteljka je uspela da nam pruži tačan i nemilosrdan uvid u probleme mladosti, istovremeno dopuštajaći i tračak nade i nežnosti. Ona poseduje talenat koji je jedinstven na međunarodnoj filmskoj sceni po načinu na koji artikuliše svoj autorski izraz.

Najbolji reditelj: Miroslav Momčilović, Smrt čoveka na Balkanu

Obrazloženje: Za briljantno ostvarenje iz jednog kadra koje osvaja. Ovaj film je odličan primerak crne komedije sa sjajnom glumačkom ekipom.

Najbolji scenario: Miroslav Momčilović, Smrt čoveka na Balkanu

Obrazloženje: Ovaj scenario opisuje srpsko društvo koristeći jednu sobu i vremeski okvir od 80 minuta, uz obilje žestokog humora i sa istančanim osećajem za detalje i kreiranje likova.

Najbolja glumica: Nada Šargin u filmu Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem

Obrazloženje: Za neverovatnu sposobnost da u potpunosti izgradi lik u jednoj filmskoj epizodi, dočaravajući čitav niz emocija kroz koji junakinja prolazi.

Najbolji glumac: Emir Hadžihafizbegović za film Smrt čoveka na Balkanu

Obrazloženje: Za ostvarenje koje ima moć prirodne stihije. Ovaj glumac uspeva da ostane ‘u ulozi’ čitavih 80 minuta.

Posebno priznanje:

dodeljuju se filmu Ustanička ulica za visok kvalitet  fotografije.

NAGRADA PUBLIKE:

dodeljuje se filmu Parada Srđana Dragojevića

EXIT POINT

Žiri takmičarske selekcije Exit Point Cinema City internacionalnog filmskog festivala u sastavu:

1. Fridrik Thór Fridriksson
2. Simon Perry
3. Jean Roy
4. Mira Staleva
5. Will Tizard

Povezana vest:  Kejti Holms prelazi iza kamere

je nakon pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Exit Point, održao finalno zasedanje, i jednoglasno odlučio da nagradi sledeći film:

Nagrada za najbolji film iz takmičarskog programa Exit Point  dodeljuje se filmu NEPRAVEDNI SVET reditelja Filiposa Tsitosa

Obrazloženje: Nepravedni svet je film u kome reditelj, Filipos Tsitos, koji je svakako novo značajno ime koje dolazi iz Grčke, pokazuje očigledan rediteljski pečat i individualni talenat koji snažno sazreva.

EDUCONS HUNGRY DAYS

Žiri takmičarske selekcije Educons Hungry Days Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u sastavu:

1. João Pedro Rodrigues
2. Zvonimir Jurić
3. Santiago Fillol

je nakon pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Educons Hungry Days, održao finalno zasedanje, i jednoglasno odlučio da nagradi sledeći film:

Nagrada za najbolji film takmičarskog programa Hungry Days dodeljuje se filmu ZVUCI OKOLINE koji je režirao Kleber Mendosa Filjo

Obrazloženje:  Žiri dodeljuje nagradu brazilskom filmu Zvuci okoline zato što uspeva da transformiše običan život u jednom običnom susedstvu grada Recifea u nešto uznemirujuće i izuzetno, kao i zbog načina na koji koristi klasične filmske žanrove kao generatore sopstvenih mitova, ne samo radi određenog efekta. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sa zadovoljstvom nagrađujemo ovog malog brazilskog (borhesovskog) Alefa.

UP TO 10,000 BUCKS

Žiri takmičarske selekcije Up to 10,000 Bucks Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u sastavu:

1. Rajko Petrović
2. Nevena Matović
3. Irena Škorić

je nakon pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Educons Hungry Days, održao finalno zasedanje, i jednoglasno odlučio da nagradi sledeće filmove:

Nagrada za najbolji film u selekciji Up to 10,000 bucks dodeljuje se filmu MIRAŽ reditelja Srđana Keče.

Povezana vest:  Najgledaniji srpski filmovi ponovo na velikom platnu

Ovaj film fantastičnom analizom arhitektonskog čuda savremene civilizacije uspeva da ispriča od vajkada prisutnu priču o eksploataciji, koriseći autentični filmski jezik.

Nagrada za najbolji srpski film u selekciji Up to 10,000 bucks dodeljuje se filmu NA DRUGOJ OBALI Marka Đorđevića koji je smelim rediteljskim posupkom sa posebnim senzibilitetom, uz odličan rad sa glumcima, uspeo da prenese kompleksnost muško – ženskih odnosa.

Nagrada za najbolji mađarski film u selekciji Up to 10,000 bucks dodeljuje se filmu POLA DESET mlade rediteljke Aniko Urban koja u svom prvencu uspeva da uhvati duh i žar mladosti.

Specijalno priznanje za nabolji dokumentarni film poljskom ostvarenju KAMP Tomaža Ježiroskog koji nastavljajući tradicju izvanredne poljske dokumentarističke škole uspeva da u svega 19 minuta predstavi jednu od aktuelnih tema današnjice; opsednutost izgledom koja počinje u najranijoj životnoj dobi.

Specijalno priznanje za režiju filmu STEVAN M. ŽIVKOVIĆ Vladimira Tagića za uspešno prikazivanje situacije apsurda u savremenom srpskom društvu.

Specijalno priznanje direktoru fotografije Ivanu Markoviću za uspešno prikazivanje psihološkog stanja protagonista fima Fragmenti.

Srpski ogranak FIPRESCI međunarodne federacije filmskih kritičara sa žirijem u sastavu: Ivana Kronja, Nenad Dukić, Dejan Petrović

Dodeljuje nagradu kritke i to:

U selekciji Exit Point, Simon Kaijser da Silva za film Stockholm East
U selekciji Nacionalna klasa Bojanu Vuletiću za film Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem

Srpska sekcija međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI sa žirijem u sastavu: Milan D. Špiček, Boris Gigov i Vladimir Džudović

Dodeljuje nagradu kritike i to:

U selekciji Nacionalna klasa: Smrt čoveka na Balkanu, Miroslava Momčilovića
U selekciji Exit Point: Saradnik, Martina Donovana