oskar_statue_1

Oskar za režiju „Kazablanke“ na aukciji

 

Statua Oskara koju je Majkl Kertiz dobio za režiju filma „Kazablanka“ naćiće se na aukciji ove sedmice i stručnjaci procenjuju da bi mogla da bude prodata za 2,5 do 3 miliona dolara. Kertiz je Oskara za najbolju režiju dobio 1943. godine i ta statua će se naći na aukciji kuće „Senders“ 28. juna u Los Anđelesu.

Povezana vest:  Ed Vestvik: Zbog devojke sam lagao da sam u vojsci

U klasiku „Kazablanka“ glumili su Hemfri Bogart i Ingrid Bergman i to ostvarenje se smatra jednom od najvećih romansi američkog filma. Američki institut za film ga je 2007. godine imenovao trećim najboljim filmom u proteklih 100 godina. Kertizov Oskar prethodno je prodala aukcijska kuća „Kristi“ 2003. godine za 231.500 dolara mađioničaru Dejvidu Koperfildu. Ime osobe koja sada prodaje Kertizovog Oskara nije saopšteno.

Povezana vest:  Sem Rejmi snima pred nastavak Čarobnjaka iz Oza

Statue Oskara retko se nađu na aukciji posle dogovora iz 1950. između pobednika i Američke akademije za film kojim se zabranjuje prodaja Oskara bilo kome osim Akademiji i to za simboličnu cifru od jednog dolara. Proteklih godina nekoliko Oskara koji su dodeljeni pre 1950. prodato je na aukciji, uključujući Oskara za najbolji scenario za film „Građanin Kejn“ – 861.000 dolara i najbolji film za „Prohujalo sa vihorom“ -1,54 miliona dolara.

Povezana vest:  Šokantna nova biografija Elizabet Tejlor