Sofest_OTVARANJE_2012_1

SOFEST 2012

Svečanim defileom ulicama Sopota otvoren 41. Sofest

 

Sofest_OTVARANJE_2012Svečanim uličnim defileom filmskih stvaralaca koje su predvodili autori kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“, scenarista Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan, u prisustvu nekoliko hiljada ljubitelja filma iz Sopota i okoline, večeras je otvoren 41. filmski festival u Sopotu – Sofest. Iza Kovačevića i Šijana prodefilovale su ekipe svih 12 filmova koji se takmiče za nagrade na tom festivalu.

Svečarsku atmosferu na platou ispred Centra za kulturu Sopot ulepšali su muzičari Dejana Petrovića i njegovog „Big benda“ koji su izvodili muziku iz filma „Maratonci trče počasni krug“. Festival, poznat po brojnoj publici i spektakularnim otvaranjima, ove godine je u znaku značajnog jubileja – 30 godina kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“.

Povezana vest:  Trolovi otvaraju 12. Dečiji filmski festival KIDS FEST

Kovačević i Šijan, dobro raspoloženi, predvodili su svečani defile u originalnom automobilu koji je korišćen za snimanje filma, a koji se sada nalazi u Muzeju automobila. Raspoložena publika je aplaudirala sa leve i desne strane ulice na kojima su postavljeni baloni, ali i tezge sa domaćom hranom, grnčarija, u atmosferi bez veštačkog glamura, po kome su poznati mnogi festivali.

Nakon svečanog defilea ulicama Sopota, na trgu ispred Doma kulture u otvorenom bioskopu prikazan je ovaj kultni film u kome je uživala brojna publika svih generacija. Na 41. Sofestu u takmičarskom programu do 6. jula za festivalske nagrade boriće se 12 dugometražnih igranih filmova domaće produkcije nastalih između dva festivala. Osnivač Sofesta je Skupština grada, uz podršklu lokalne samouprave, a ovo je jedan od retkih festivala koji nije „posustao“, drži kontinuitet i ne menja koncepciju i jedini je festival srpskog filma koji nema selekciju.

Povezana vest:  OTVOREN 23. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Večeras je prikazan prvi takmičarski film „Smrt čoveka na Balkanu“ scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića. Narednih festivalskih večeri za brojne nagrade 41. Sofesta takmičiće se filmovi iz najnovije produkcije „Žućko – priča o Radivoju Koraću“ reditelja i scenariste Gordana Matića“, „Zverinjak“ Marka Novakovića, „Doktor Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića, „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ Bojana Vuletića, „Parada“ Srđana Dragojevića, „Crna Zorica“ Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalambus.

Povezana vest:  Anđelina Džoli danas stiže u Sarajevo

U takmičarskom programu je i novi film Zdravka Šotre „Šesir profesora Vujića“, „Ustanička ulica“ Miroslava Terzića, „Klip“ Maje Miloš, „Narcis i eho“ Saše Radojevića, „Jelena, Katarina, Marija“ Nikite Milivojevića. Prema oceni umetničkog koordinatora Sofesta Miloša Paramentića, svih 12 filmova iz ovogodišnje produkcije su izvanredni i žiri će imati ozbiljno težak posao, jer nekoliko godina unazad nije bilo tako dobrih filmskih ostvarenja.

Osnivač festivala Skupština grada izdvojila je manje sredstava ove godine, osam i po miliona dinara koji su spremni za uplatu. Pošto su nagrade Sofesta tradicionalno značajne, svi iz organizacije su se potrudili i našli sponzore tako da će svih deset nagrada ipak biti značajne.