Jan-Marc_Barr

Žan Mark Bar: Počastvovan sam činjenicom da me narod koji volim i poštujem smatra važnim evropskim umetnikom

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ Žan Mark Bar je izjavio da je počastvovan činjenicom da je dobio ovo renomirano priznanje.

„Moje neznanje u vezi sa ličnošću Aleksandra Lifke će se završiti kada stignem na Palić. Ono što znam je da je srpska kultura imala veliki uticaj na mene tokom poslednjih 30 godina. Počastvovan sam činjenicom da me narod koji volim i poštujem smatra važnim evropskim umetnikom“, izjavio je ovaj francuski filmski glumac i autor koji će biti gost na ovogodišnjem, 19. Festivalu evropskog filma Palić.

Najnoviji film Žan Mark Bara Seksualni život francuske porodice biće prikazan u okviru Omaž programa posvećenog dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, u subotu, 14. jula, u 18 sati, u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Isti film biće prikazan i 17. jula u 17.30 sati u Bioskopu „Fontana“ u Beogradu kada se očekuje da će se slavni francuski glumac i režiser pokloniti i beogradskoj publici. U okviru selekcije Omaž programa posvećenog dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, koja je već u toku, biće prikazani još i filmovi Evropa (Lars fon Trir, 1991) i Kroz talase (Lars fon Trir, 1996).

Povezana vest:  Cineplexx bioskop na otvorenom prvi put u Požarevcu

Domaća publika će Mark Bara imati priliku takođe da vidi i u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” na TV Prvoj, u utorak, 17. jula, od 21 sat.

Prestižnu nagradu „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine je pored Žan Mark Bara dobio i Zoran Simjanović.

Poznati francuski glumac, reditelj, scenarista i producent je specifična pojava u svetskoj kinematografiji po celovitosti i integritetu svoje umetničke ličnosti. Ostvario je zapažene uloge u filmovima poput Nada i slava (Hope and Glory, 1987) reditelja Džona Burmana (John Boorman), filmu Veliko plavetnilo (The Big Blue, 1988) Luka Besona (Luc Besson), a saradnja sa kontroverznim danskim rediteljem Larsom fon Trirom (Lars von Trier) u čijim filmovima je glumio (Evropa, Kroz talase, Ples u tami, Dogvil, Manderlej i The Boss of It All), inspirisala ga je da se upusti u rediteljske vode u kojima je debitovao 1999. godine filmom Ljubavnici (Lovers) koji je ujedno producirao i napisao. Za svoj rediteljski prvenac nagrađen je iste godine specijalnim FIPRESCI priznanjem na festivalu Cottbus Film Festival of Young East European Cinema. Iz ovog debija izrodila se Mark Barova trilogija koju pored Ljubavnika čine Too Much Flesh (2000) i Being Light (2001) koji je režirao sa Paskalom Arnoldom (Pascal Arnold).

Povezana vest:  Gosling nije favorit za film "50 nijansi - Siva"

Mark Bar je umetnički vezan i za naše prostore, budući da je tokom dosadašnje karijere kao glumac sarađivao sa srpskim rediteljima –  Lordanom Zafranovićem (Balkan Island: The Last Story of the Century, 1997) i sa mladim Bojanom Vuletićem (Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, 2011).

Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih festivala evropskog filma, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Povezana vest:  Džoni Dep je u srodstvu sa kraljicom Elizabetom II

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.