Plakat_Festival_evropskog_filma_Palic_2012_ 

Sutra počinje 19. Festival evropskog filma Palić
 
Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će otvoriti u subotu, 14. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, poznati francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar koji je, uz našeg čuvenog kompozitora Zorana Simjanovića, ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“.
Ovom prilikom laureatima Baru i Simjanoviću biće uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrade će uručiti programski direktor Festivala Miroslav Mogorović. Takođe, biće uručena i nagrada „Underground Spirit“ škotskom reditelju norveškog porekla Jernu Utkilenu. Nagradu koju Festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, uručiće naša renomirana glumica Mira Banjac.
U toku ceremonije, koja počinje u 21h, Gradski duvački orkestar iz Subotice izvešće poznate kompozicije Zorana Simjanovića (kompozicije iz filmova: Nacionalna klasa, Petrijin venac, Miris poljskog cveća, Maratonci, Turneja i Balkan Express), a goste i publiku pozdraviće gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Sa velikim zadovoljstvom, Festival će ove godine ugostiti preko 80 uvaženih gostiju iz cele Evrope.
Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.
Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.
Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari. Na ovogodišnjem, 19. Festivalu evropskog filma Palić, o najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa u okviru kog će biti prikazano 14 ostvarenja odlučivaće Žiri Festivala u sastavu: glumica Mira Furlan (predsednica žirija), austrijska producentkinja Gabriele Kranzelbinder, švedska glumica Alexandra Dahlström, turski filmski autor i teoretičar filma Ahmet Boyacioglu i srpski publicista, novinar i filmski kritičar Bojan Ž. Bosiljčić.
Međunarodni žiri kritike koji će dodeliti Nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari čine: Verena von Stackelberg, izdavač i distributer iz Berlina, Marko Kostić, filmski reditelj i kritičar iz Beograda i Dean Kotiga, filmski kritičar iz Motovuna.
U okviru selekcije Paralele i sudari biće prikazano deset ostvarenja, od kojih čak sedam debitantskih filmova mladih evropskih reditelja koji predstavljaju budućnost kinematografije na Starom kontinentu.
U okviru bogatog pratećeg programa Festivala posetioce očekuju radionice, promocije dve nove festivalske publikacije – “Kratka istorija Vojvođanske kinematografije od 1896 do 1941.” profesora dr Dejana Kosanovića i “Filmska lica Subotice” filmskog reditelja Zoltana Šifliša, kao i okrugli stolovi na teme „Dometi srpske kinematografije u 2011.“ i „Klimatske promene i politika“, debata inspirisana istoimenom studijom “Klimatske promene i politika” jednog od najpoznatijih sociologa današnjice, lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens).
I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

 

Povezana vest:  Kluni predstavlja novi film na Berlinalu