UMV

Bejl i Nolan o „Usponu mračnog viteza“

Film „Uspon mračnog viteza“ Kristofera Nolana ovog vikenda počinje svoj bioskopski život, a u čitavoj gužvi i interesovanju koje poslednji deo trilogije o Betmenu izaziva, samo jedna osoba deluje potpuno smireno – glavni glumac Kristijan Bejl.

Bejla je za ulogu maskiranog borca za pravdu izabrao sam Nolan, koji je 2005. godine filmom „Betmen počinje“ oživeo franšizu, a Bejlovo izvođenje milijardera Brusa Vejna/Betmena bilo je ključno za uspeh filma.

Drugi deo filma „Betmen počinje“ 2008. samo je učvrstio Bejlov status glavnog glumca, dok će treći deo biti njegova labudova pesma ulozi.

„Zaista sam ponosan što sam postigao ono što smo naumili da uradimo“, rekao je Bejl novinarima promovišući film. „Ovo je važan momak za mene. Bio je to važan lik“.

„Ovo je jedini put da sam tri puta glumio isti lik i filmovi su mi promenili i život i karijeru“, dodao je on.

Prva dva filma trilogije hvalila je pođednako i kritika i publika. Prvi je na blagajnama zaradio 372 miliona dolara, a drugi rekordnih milijardu. Bejl je, u međuvremenu, snimio nekoliko filmova i dobio Oskara za ulogu bivšeg boksera i zavisnika u filmu „The Fighter“ (Borac).

Povezana vest:  OSKAR 2011, Oskar za Melisu Leo posle 25 godina karijere

Kada je završio snimanje filma „Uspon mračnog viteza“, Bejl je rekao da mu je potrebno vreme da razmotri proteklih sedam godina.

„Samo sam otišao u sobu i sedeo i shvatio da je to to. U tom trenutku sam shvatio šta smo uradili“, rekao je on, prenosi Rojters.

„Uspon mračnog viteza“ događa se osam godina posle dešavanja u „Mračnom vitezu“. Betmen je nestao iz javnosti i policija za njim traga jer ga sumnjiče za smrt tužioca Harvija Denta. Muškarac iza maske šišmiša, Brus Vejn, takođe se povukao iz javnosti.

Oba lika moraće da se aktiviraju sa pojavom provalnice Seline Kajl koju glumi En Hatavej i Bejna (Tom Hardi), teroriste koji je odlučan da preuzme grad.

Povezana vest:  Triler "Pročišćenje" od 13. juna u bioskopima

Prve kritike filma su mahom pozitivne, kritičar „Tajma“ Ričard Korliš nazvao ga je „filmom velike ambicije i epskih dostignuća“.

Svoje uloge u filmu repriziraju Majk Kejn kao batler Alfred, Geri Oldman kao komesar Gordon i Morgan Friman kao Lusijus Foks.

Novajlije su Marion Kotijar, Džozef Gordon-Luit i Hardi koji su svi radili sa Nolanom na Oskarom nagrađenom filmu „Početak“.

Nova u grupi je i Hatavej kao Žena mačka, iako se ovo ime nikada direktno ne pominje u filmu.

„Dopada mi se što je fokus na tome ko je ona kao Selina…i što se ona ne menja kada obuče kostim – on joj dođe nešto kao uniforma“, rekla je Hatavej o svom liku.

Glumica je rekla i da je morala da nabaci dobru kondiciju za akcione scene što joj je pomoglo da „završi transformaciju“ u lik.

I dok je kroz serijal o Betmenu prodefilovalo više zlikovaca, uključujući i Džokera koji je Hitu Ledžeru doneo posthumnog Oskara, u poslednjem filmu Betmen nailazi na sebi ravnog u Bejnu.

Povezana vest:  Val Kilmer operisao tumor na grlu

Bejl ga naziva „prvim protivnikom Betmena za koga znate da može da ga umlati, što ranije nismo viđali“.

Kada je Nolan pozvao Hardija i ponudio mu ulogu, on je rekao da je morao da mu objasni i pozitivne i negativne stvari igranja žestokog momka sa maskom.

„Dobra vest je što imam odličnu ulogu za tebe“, prisetio se Nolan svog razgovora sa Hardijem. „Loša vest je što će ti lice tokom celog filma biti sakrivenom i što ćeš svoj lik morati da odglumiš očima i glasom“.

Sada kada je sve završeno, Nolan kaže da ne zna čega će se sledećeg prihvatiti. Kao i Bejlu, i njemu je potrebno vreme da razmisli.

„Otićiću na odmor i opustiti se i uživati u tome što ne znam šta ću sledeće raditi“, rekao je britanski reditelj.

Film u srpske bioskope stiže 24. jula.