dark-knight-rises-movie-poster

Različite kritike trećeg Betmena
 
Poslednji deo trilogije Kristofera Nolana o Betmenu – „Uspon mračnog viteza“ u svetske bioskope stiže 20. jula, a prve kritike onih koji su uspeli da ga pogledaju pretpremijerno su, uglavnom, pozitivne.
„Malo je blokbastera koji su uspeli da izdrže takav pritisak očekivanja publike od poslednjeg poglavlja u priči o Betmenu Kristofera Nolana i reditelj je ispunio očekivanja kataklizmičnom vizijom opsednutog Gotam sitija“, navodi se u kritici „Varajetija“.
Kritičar „Holivud riportera“ navodi da poslednji deo trilogije „čini da sve u rivalskom univerzumu Marvela deluje potpuno smešno i detinjasto“.
Grafičke novele o Betmenu izdavala je kompanija DC komiks, dok je „Marvel“ poznat po stripovima i filmovima o drugim superherojima, uključujući „Osvetnike“ i „Supermena“.
„Potpuno koncipiran i na momente uznemirujuć na način na koji niko ne bi očekivao, ovo je najbolji od Nolanovog trija“, dodao je kritičar „HR“-a.
Nolan je prethodno sa Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi režirao filmove „Betmen počinje“ i „Mračni vitez“ i tako „vaskrsao“ maskiranog borca za pravdu posle neuspeha filmova u kojima su Betmena glumili Džordž Kluni i Val Kilmer.
„Svaka loša odluka koju je Brus Vejn doneo od početka serijala vraća se da ga progoni u ovom filmu i gledaoci bi trebalo da se podsete prva dva dela da bi sve mogli da povežu“, smatra kritičar sajta „HitFiks“ koji je filmu dao „čistu desetku“.
Osim priče i celokupnog utiska, kritičari veoma hvale i En Hatavej kao Selinu Kajl/Ženu mačku.
„Nolanova Žena mačka je najbolje filmsko predstavljanje tog lika do danas i dala je priliku En Hatavej da pokaže seksipil, humor i čovečnost u jednakoj meri“, smatra autor nezavisnog bloga „The Playlist“ Tod Gilhrist.
Kritičari, koji su ranije pogledali samo segmente filma, hvalili su Nolana kao autora koji je uspeo da izdigne Betmena iz stripskog miljea i učini ga relevantnim, naročito sa pojavom pokreta „Okupiraj“.
„‘Uspon mračnog viteza’ je emotivno inspirišuć, estetički značajan i kritički važan za Ameriku“, dodao je Gilhrist.
Kritičar „Hafington posta“ Maršal Fajn, drugačijeg je mišljenja. „Ne kažem da je ‘Uspon mračnog viteza’ u potpunosti loš. Kažem da mu je potencijal takav da na kraju razočarava zahvaljujući odluci Nolana da bude veliki, veći, najveći“.
I agencija AP daje sličnu ocenu, navodeći da „Uspon mračnog viteza“ na kraju frustrira i razočarava.
Toliko toga se dešava da film deluje preopterećeno i nedostaje mu iskra koja je „Mračnom vitezu“ iz 2008. udahnula takav život. Odsustvo Hita Ledžera je takođe više nego očigledno i kada se osvrnete vidite koliko je ključno njegovo izvođenje bilo za Betmena kao film, navodi se u kritici američke agencije.
AP navodi da je poslednji film trilogije na momente čak dosadan, opterećen dijalogom i flešbekovima i nedostaje mu srce.
„Ne postoji razlog da volite ove likove koji više funkcionišu kao mašine, a manje kao stvarni ljudi čije su duše na kocki“, navodi se u kritici.
Kao svetlu tačku filma AP navodi Hatavejevu i njenu Ženu mačku, i dodaje da je druga žena u životu Brusa Vejna – Miranda Tejt koju glumi Marion Kotiljar neiskorišćena, a romansa izmenju nje i Vejna deluje neuverljivo.
Domaća publika sama će moći da proceni od 24. jula kada će film početi da se prikazuje u srpskim bioskopima.

 

Povezana vest:  Ulrih Zajld gost Beldocs festivala