Festival kratkometražnog i dokumentarnog filma od 30. marta do 4. aprila 

kratki_metar_konferencijaU Beogradu će se od 30. marta do 4. aprila održati 57. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru. Festival će se održati pod geslom „Hepiend”, a filmovi domaćih i stranih autora biće prikazivani u Kulturnom centru Beograda, Muzeju jugoslovenske kinoteke i sali „Amerikana” Doma omladine. Završno veče festivala održaće se u Pozorištu na Terazijama. 
Održavanje festivala sa pet miliona dinara pomogao je grad Beograd. 
– Kao predsedniku Odbora festivala, bilo mi je zadovoljstvo da sa kreativnim ljudima radim na organizaciji ovog događaja. Sada sam još uvereniji da svi zajedno možemo od Beograda napraviti kulturnu prestonicu Evrope 2020. godine. Imamo deset godina vremena da radimo na tome i verujem da ćemo uspeti – rekao je Miroslav Čučković, član Gradskog veća. 
Sekretar za kulturu Ivana Avžner istkala je da ljubitelje sedme umetnosti i ove godine očekuje pregršt veoma zanimljivih filmova. 
– Publika će moći da uživa u veoma različitim tematskim celinama. Videće filmove o Kosovu, Africi, Islandu, kao i o nekim značajnim ličnostima poput Puriše Đorđevića, Svetozara Gligorića, Martina Skorsezea. Moći će da se pogledaju i filmovi snimljeni mobilnim telefonima i drugim alternativnim sredstvima. Očekuju nas i celine „Avangardni film”, „Nova svetlost” i „Vrelo”, sa društveno-politički angažovanim filmovima, posle kojih ćemo organizovati tribine. Nagradu za životno delo dodelili smo Borislavu Šajtincu, čije ćemo filmove takođe videti – kazala je Ivana Avžner. 
Na Festivalu će biti prikazana čak trifilma koja za temu imaju Beograd. To su ostvarenja „I ovo je Beograd” Korine Švingruber Ilić, „Beograd”, Holanđanina Arjana Bretjesa i „U redu, pobedio sam” film o životu beogradske legende Dušana Prelevića reditelja Vladimira Petrovića. 
Janko Baljak, umetnički direktor festivala, rekao je da je i ove godine u svetu postojalo veliko interesovanje za takmičenje na Beogradskom festivalu krakometražnog i dokumentarnog filma. 
– Više od 500 filmova je konkurisalo za ovaj festival, ali je mogućnost da učestvuje dobio tek svaki deseti film. Prijavila su nam se i 134 mlada domaća autora, ali smo morali da odaberemo tek 33 filma. Žiri, koji će ove godine sačinjavati eminentna svetska imena poput iranskog reditelja Kamrana Širdela, Pipa Čodorova iz Francuske, Olge Markove iz Bugarske, Bojane Andrić sa RTS-a i reditelja Mladena Đorđevića, imaće veoma težak posao da izabere najbolja ostvarenja – istakao je Janko Baljak. 
Karte za ovaj festival u prodaji će biti od 25. marta, a koštaće 100 dinara.

Povezana vest:  Film ''Početak'' u drugoj nedelji prikazivanja i dalje na prvom mestu američke box office liste!