MovieTape

Filmski festival u Torontu od 6. septembra

 

Letnji hitovi, trileri, drame i adaptacije romana čine bogat program ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji će trajati od 6. do 16. septembra.

Projekcijom trilera “Looper“, reditelja Rajana Džonsona koji govori o putovanju kroz vreme i u kome glavne uloge igraju Robert De Niro i Džozef Gordon-Levit biće otvoren 37. po redu Međunarodni filmski festival u Torontu.

Posetioci će biti u prilici da vide letnje hitove, kao i premijere ostvarenja koja su režirali Ben Aflek, Robert Redford i Tom Tikver.

Otvaranje najveće kinematografske smotre na severnoameričkom kontinentu smatra se početkom sezone filmova koji će eventualno biti nominovani za Oskara, a na ovogodišnjem festivalu biće predstavljeni filmovi u kojima između ostalih igraju i Rajan Gosling, Tom Henks i De Niro, rediteljski debi Dastina Hofmana, kao i mnogo filmova iz Indije, prenose svetske agencije.

Povezana vest:  Švarcenegeru nagrada filmskog festivala u Cirihu

Radnja filma “Looper“, koji je jedan od 62 naslova koji su juče otkrili organizatori festivala, govori o putovanju kroz vreme u kome profesionalni ubica Džo za mafiju ubijaja mete iz budućnosti. Džo besprekorno obavlja svoj posao sve dok jednog dana iz budućnosti ne stigne starija verzija njega samog.

Festival se trudi da bude drugačiji, prošle godine ta manifestacija je otvorena dokumentarcem o grupi U2 “From the Sky Down“, a ove godine smo odlučili da događaj počne akcionim filmom, rekao je u saopštenju direktor festivala Pirs Hendling.

Povezana vest:  (NE)PROFESIONALNI MUŠKI PROVOD U BIOSKOPIMA CINEPLEXX

“Mislim da će kompletan set filmova biti drugačiji“, rekao je on. “Na ovogodišnjoj ceremoniji otvaranja posetioci će videti film koji zapravo komanduje velikim platnom, film koji će zabaviti ljude i zadobiti ih da budu zainteresovani i za ostatak festivala“.

Filmovi koji će se takođe naći na ovogodišnjem programu festivala su politički triler “Argo“ koji je režirao i u kome glumi Aflek, Redfordov “In the Company You Keep“, kao i film “Cloud Atas“ koji je adaptacija romana , a u kome igraju Tom Henks i Hale Beri.

U saopštenju organizatora navodi se da će na TIFF-u biti prikazano i 10 filmova iz Mumbaja (Bombaja) u okviru programa “Grad gradu“.

Na spisku filmova se nalazi i dugoočekivana adaptacija romana Salmana Ruždija “Deca ponoći“ koji je režirao kanadski reditelj indijskog porekla Dipa Mehta.

Povezana vest:  Džesika Bil se osigurala predbračnim ugovorom, Džastin Timberlejk skupo će platiti prevaru

Drugi naslovi koji su objavljeni su film Dejvida O. Rasela “Silver Linings Playbook“ u kome igraju Dženifer Lorens, Bredli Kuper i De Niro, film Terensa Malika “To the Wonder“ u kome Aflek igra sa Rejčel Mekadams i Havijerom Bardemom i Hofmanov rediteljski debi “Kvartet“.

TIFF osnovan je 1976. godine, a sada je u rangu sa festivalima kao što su Kan i Sandens, a služi i kao “odskočna daska“ za filmove svernoameričke distribucije.

Filmovi koji su prvi put prikazani na tom festivalu poput “Milionera iz blata“ i “Kraljevog govora“ dobili su Oskara za najbolji film.