motovun_2012

Danas počinje 14. filmski festival u Motovunu
 
U Motovunu danas počinje 14. međunarodni filmski festival, na kojem će srpska kinematografija biti zastupljena i u takmičarskom i u pratećem programu.
U glavnu konkurenciju za nagradu „Propeler“ uvršćen je film reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića „Smrt čoveka na Balkanu“.
Selektor Motovun film festivala (MFF) Jurica Pavičić odabrao je 21 film, od kojih su mnogi već nagrađivani u svetu, a svi se po prvi put prikazuju u Hrvatskoj.
Do 1. avgusta publika će moći da vidi nova dela Kena Louča, Ursule Mejer, Terensa Dejvisa, Leha Majevskog, Ulriha Zajdla…
O dobitniku „Propelera“ odlučivaće žiri čiji su članovi hrvatska likovna umetnica i glumica Jagoda Kaloper, direktor filmskog festivala CapeVinelands iz Južne Afrike Leon Merve i irski producent Sajmon Peri.
MFF dodeljuje i nagradu „Bauer“ za najbolji film u regiji, a u najužem izboru su „Klip“ mlade srpske autorke Maje Miloš, hrvatski „Ljudožder vegetarijanac“ Branka Šmita i slovenački „Izlet“ Nejca Gazvode.
U programu kratkometražnih filmova, među 17 ostvarenja prikazuje se i „Vreme bliskosti“ mladog reditelja Miloša Miloševića iz Beograda. Srpski film naći će se i u ciklusu Specijalne projekcije, u koje je uvršćen „Misterij Makavejev“ – televizijski portret slavnog reditelja Dušana Makavejeva, u režiji Dragomira Zupanca.

 

Povezana vest:  Filmovi u konkurenciji za Zlatnu palmu u Kanu