decak_sa_biciklom_4

“Dečak sa biciklom” od četvrtka u Beogradu
 
Nagrađivano ostvarenje „Dečak sa biciklom“ od 23. avgusta prikazivaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
Osim u Beogradu, drama belgijskog dua Žan-Pjera i Lika Dardena, prikazuje se i u Nišu, u bioskopu „Vilin grad“, na čijem repertoaru je od 2. avgusta.
Ova dirljiva filmska priča osvojila je brojna priznanja, među kojima su gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, kao i nagrada za najbolji scenario na dodeli Evropskih filmskih nagrada 2011. godine. Film je bio nominovan i za „Zlatni globus“, u kategoriji Najbolji strani film, a domaćoj publici predstavljen je na ovogodišnjem FEST-u.
Siril, jedanaestogodišnji dečak, ostavljen je u domu za nezbrinutu decu, ali je uveren da će se otac vratiti po njega. U potrazi za ocem, ali i biciklom koji je izgubio, dečak slučajno upoznaje frizerku Samantu, koja mu dozvoljava da ostane kod nje. Osim što pronalazi i vraća njegov bicikl,  Samanta brine o dečaku. Dečak ne prepoznaje ljubav koju mu Samanta pruža, osećanje koje će mu pomoći da pobedi bes.
Braća Žan-Pjer i Lik Darden  su poznati belgijski filmski reditelji koji pišu, produciraju i režiraju filmove zajedno. Prvu međunarodnu nagradu osvojili su u Kanu,  kada je film „Rosetta”  osvojio  „Zlatnu palmu“ 1999. Drugu „Zlatnu palmu“ osvojili su za film „Dete“, 2005. godine. Svi njihovi filmovi su osvojili neku od prestižnijih filmskih nagrada.

 

Povezana vest:  Revija filmova „Best of Kids fest“ u bioskopu „Vlada Divljan“