Skyfall_(3)
Jesen u američkim bioskopima nudi akcije, drame, horore

Holivudski studiji iskoristiće hladnije jesenje vreme, uoči sezone nagrada, da gledaocima ponude akcione trilere, horor filmove i neke drame koje pretenduju za Oskara. Od novog filma o Džejmsu Bondu „Skyfall“ do još jednog dela jezivog „Paranormal“ i dugo očekivane drame Pola Tomasa Andersona o sajentologiji „The Master“ (Gospodar), ljubitelji filma moćiće da uživaju u jesenjoj sezoni koja počinje za vikend i traje do novembra, piše Rojters.
„Početak jeseni često može da bude malo uljuljkujući kada je reč o filmovima, ali je to takođe vreme kada kvalitetni filmovi mogu da iskoriste mirnu atmosferu i zaista iskoče“, kaže saradnik „Entertejnment viklija“ Dejv Krager.
Sezona u punom zamahu počinje 21. septembra sa Džejkom Džilenhalom i Majklom Penjom koji igraju losanđeleske policajce koji se bore protiv surovog narko kartela u filmu „End of Watć“ (Kraj smene) Dejvida Ajera.
Ajer, poznat po filmu „Dan obuke“, doneo je Denzelu Vošingtonu Oskara za najboljeg glumca za ovaj film i kaže da njegovo novo ostvarenje pokazuje „kako izgleda život na ulici“ i pravi život policajaca.
„To nije tipični holivudski film. Veoma je uravnotežen, realan, gotovo kao pseudo dokumentarac. Sa ovog filma ćete izaći sa željom da zagrlite policajca“, rekao je on.
Pucnjava se može očekivati i 28. septembra kada Brus Vilis i Džozef Gordon-Levit budu igrali istu osobu u filmu „Looper“, o ubicama koje ubijaju mete poslate iz budućnosti.
Lijam Nison se 5. oktobra vraća kao CIA agent i zaštitnički nastrojeni otac u nastavku filma „Oteta“, kada se otmičari koji su mu oteli ćerku u prvom delu vrate da bi se osvetili.
Krimi romani o Aleksu Krosu biće modernizovani sa Tajlerom Perijem u ulozi koju je prethodno igrao Morgan Friman. Film „Aleks Kros“ očekuje se 19. oktobra, a ovaj put se detektiv-psiholog suočava sa ubicom koga igra Metju Foks.
Malo komedije nikada nije škodilo krimi filmovima pa se tako 12. oktobra u bioskopima očekuje „Seven Psyćopaths“ (Sedam psihopata) o scenaristi (Kolin Farel) koji se upliće u svet podzemlja u Los Anđelesi kada njegov prijatelj (Sem Rokvel) greškom otme psa koji pripada šefu lokalne bande (Vudi Harilson).
Sezona se završava uz veliku pompu 9. novembra proslavom pola veka filmova o Bondu, premijerom sa nestrpljenjem očekivanog filma „Skyfall“. Danijel Krejg po treći put glumi agenta 007, pod rediteljskom palicom oskarovca Sema Mendesa i Havijerom Bardemom u ulogi negativca Silve.
Kada je reč o horor žanru, studiji će uoči Noći veštica plašiti publiku filmom „The House at the End of the Street“ (Kuća na kraju ulice) sa Dženifer Lorens u glavnoj ulozi i filmom o duhovima koji prete Itanu Hoku i njegovoj porodici u „Sinister“ (Zlokobno).
Četvrti deo „Paranormalne aktivnosti“ vraća se u oktobru, a krajem septembra cela porodica biće u prilici da uživa u animiranom „Hotelu Transilvanija“ i Tim Bartonovom ostvarenju „Frankenweenie“.
Tu je i trka za Oskare. Proteklih godina, organizatori dodele nagrada Američke akademije za film pomerili su ceremoniju za kraj marta kako bi studiji imali više šansi da prikažu svoje favorite.
Andersonov „The Master“, koji bi u bioskopima trebalo da se pojavi 14. septembra, već izaziva priče o Oskaru. Smešten u 1950-te, film je priča o alkoholičaru (Hoakim Finiks) koga pod svoje uzima harizmatični lider (FIlip Sejur Hofman) duhovnog pokreta koji liči na Sajentološku crkvu.
Prilično pažnje privlači i „Argo“ koji je režirao i u kome glumi Ben Aflek. Zasnovan na stvarim događajima, film je priča o misiji CIA specijalca da oslobodi šestoro američkih diplomata u Iranu 1979. godine tako što se predstavlja kao reditelj, a njih kao deo svoje ekipe.
Glumac Džon Hokis mogao bi da dobije Oskara za svoju ulogu u „The Sešions“ (Seanse) o 38-godišnjem muškarcu koji unajmljuje seks surogata (Helen Hant) kako bi izgubio nevinost.
Glavna konkurencija Hokisu biće Denijel Dej Luis kao Abraham Linkoln u filmu Stivena Spilberga „Linkoln“.
Prilično pažnje privlači „Cloud Atlas“ sa Tomom Henksom i Hale Beri, kao i sportski dokumentarac „The Other Dream Team“ (Drugi drim tim) o olimpijskom košarkaškom timu Litvanije 1992. koji život iza Gvozdene zavese menjaju nezavisnošću uz finansijsku pomoć grupe „Grateful Dead“.

Povezana vest:  Urnebesna komedija “Sedam dana slobode” (Hall Pass) od sutra u bioskopima!