LED_Momcilo_Otasevic

Premijera filma LED 10. oktobra u Sava centru
 
Dugo očekivani film „Led“, snimljen po motivima istoimene monodrama, premijerno će biti prikazan u Sava centru, 10. oktobra u 20.30.
Ovaj rediteljski debi mlade i talentovane autorke Jelene Bajić-Jočić nastao je tačno 35 godina posle prvog izvođenja monodrame „Led“, čiji je tvorac poznati srpski glumac, reditelj i scenarista Radoš Bajić.
Glavne uloge u filmu tumače Velimir Bata Živojinović, Olga Odanović, Nela Mihailović, Momčilo Otašević, zatim Nenad Jezdić, Biljana Mišić, Rale Milenković, Dubravko Jovanović, Nedeljko Bajić, Nađa Maršićević i drugi.
Kao specijalni gosti u filmu igraju Emir Hadžihafizbegović i Radoš Bajić.
Prema rečima rediteljke Jelene Bajić Jočić „Led“ je poetična elegija o ljudima razapetim između neba i zemlje, film stanja, unutrašnjih nemira i najtananijih strepnji, film atmosfere, nostalgije i sete. To je priča o izgubljenoj sreći i snovima, o strahovima i prolaznosti, o nadmoći sudbine i prirodnih zakona, o blagodarnosti i surovosti prirode, o nemoći čoveka da istu promeni i da utiče na putanje sopstvenog života. Svojim univerzalnim porukama „Led“ snažno afirmiše osnovne vrline i vrednosti života, ljubavi, iskrenosti, pravde, dostojanstva, poštenja… Zbog toga „Led“, uprkos činjenici da je po mestu rođenja i boravka, po dizajnu prepoznatljivog nacionalnog identiteta u tradicionalnom, antropološkom i kulturološkom smislu SRPSKA priča, ima ambiciju da uspostavi širu komunikaciju i da prepozna svoje gledaoce ma gde se u svetu oni nalazili.
Posle gledanja filma, čuveni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica je izjavio: „Svojom osnovnom estetikom, filmskim izrazom i ukupnim umetničkim dometom film „Led“ u značajnoj meri demantuje činjenicu da je njegov autor debitantkinja. Začuđuje zrelost u režijskom postupku i dubinskim porukama koje nam šalje autorka, uz odmerenu i tačnu emociju koja posebno podražava snažnu nostalgičnost filma. Film „Led“ karakteriše odlična i nadahnuta fotografija, izvanredna glumačka igra, muzika koja podržava atmosferu i produbljuje emociju, kao i visok tehnološko-produkcijski nivo realizacije.“
Uz rediteljku Jelenu Bajić-Jočić, kao nosećeg autora projekta i saradnika na scenariju, među autorima su scenarista Radoš Bajić, direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić.
Autor originalne muzike za film je Aleksandar Sanja Ilić, scenografiju potpisuje Jasna Dragović, masku Dušica Vuksanović. Dizajn zvuka radili su Igor Perović i Vladan Korać-Koki, a snimatelj zvuka je Darko Glišić.
Film je snimljen u produkciji kuće Contrast Studios iz Beograda i firme M.A.M.M.A. Production iz Švedske, a u saradnji sa Radio-televizijom Srbije.
Posle pretpremijere koja je zakazana za 9. oktobar u bioskopu Cineplexx u Kragujevcu, koji grad domaćin projekta, svečana premijera će biti održana u Beogradu, 10. oktobra u Sava centru od 20.30. Zatim slede premijerna prikazivanja uz prisustvo glavnih aktera filma u svim većim gradovima Srbije, počev od Novog Sada, gde će publika imati priliku da pozdravi glumce i autore filma „Led“ već 11. oktobra u bioskopu Arena Cineplex.
Povezana vest:  Robert ostavio Kristen pre premijere 'Praskozorja'!?