James-Bond

Pola veka filmova o Džejmsu Bondu

 

Filmska franšiza o Džejmsu Bondu danas obeležava pola veka postojanja prikazivanjem novog dokumentarca o burnoj prošlosti franšize i prvim emitovanjem nove numere koju izvodi Adel.

Prvi film o Bondu, „Doktor No“ prikazan je 5. oktobra 1962. godine u Londonu i škotski glumac Šon Koneri glumio je zavodljivog i smrtnonosnog superšpijuna koji se u ime britanske obaveštajne službe bori protiv zlog megalomana.

Sa trećim filmom „Goldfinger“ koji se pojavio dve godine kasnije, Bond je postao kulturni fenomen koji je izazivao više pažnje javnosti od „Bitlsa“.

Britanska javnost je Bonda prihvatila kao otelotvorenje sofisticiranosti i hrabrosti, a njegov modni ukus i oko za dobre automobile i lepe žene postali su mejnstrim kultura, piše Rojters.

Povezana vest:  "Mala gospođica Dulitl" čarobna avantura za celu porodicu premijerno sledećeg vikenda

Pa ipak, nije svima Bond bio po ukusu. Filmovi su često odbacivani kao seksistički zbog beskonačnog niza (ne)obučenih žena koje padaju Bondu u naručje, a često su bili i na udaru kritičara.

Ali, primamljivost Bonda ovog leta je dokazana kada su se glumac Danijel Krejg koji trenutno igra 007 i britanska kraljica Elizabeta II pojavili u kratkoj sceni koja je bila vrhunac otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

U proteklih pet decenija, kompanija EON koju su osnovali Albert Brokoli i Hari Salcman, snimila je 22 filma i na blagajnama zaradila oko pet milijardi dolara.

Povezana vest:  Beson kritikovao paparace zbog upada na njegov novi film

Novi, 23. film „Skyfall“ svetsku premijeru ima u Londonu krajem meseca, a srpsku 1. novembra. Glavnu muzičku temu peva superzvezda Adel, a Krejg po treći put glumi britanskog agenta. Pema je danas premijerno puštena uz mešovite reakcije.

Danas se emituje i dokumentarac „Everything or Nothing“ (Sve ili ništa) reditelja Stivena Rajlija koji prati trnovitom putu franšize kroz propasti studija, lične sukobe, i kraj Hladnog rata do modernizacije i dolaska žene – Džudi Denč – na mesto M-a, šefa špijuna i žestokog i ozbiljnog 007 u vidu Bonda.

Povezana vest:  Novi "Spajdermen" od sutra u bioskopu

Konstantni preobražaji jedna su od najvećih snaga franšize u kojoj je šest glumaca igralo Bonda.

Na današnji dan koji je proglašen Svetskim danom Džejmsa Bonda, aukcijska kuća Kristi organizovaće u Londonu aukciju memorabilije vezane za Bonda. Na aukciji će se naći i Aston Martin koji je Krejg vozio u „Zrnu utehe“ i koji je procenjen na 150.000 funti (242.500 dolara).

U Muzeju moderne umetnosti u Njujorku biće organizovana filmska retrospektiva, dok će u Akademiji za film i nauku u Los Anđelesu biti organizovano veče Bondove muzike.