ASTERIKS I OBELIKS U BRITANIJI  1
Film „Asteriks i Obeliks u Britaniji“ 3D uskoro u Beograd

Dugometražni igrani film „Asteriks i Obeliks u Britaniji“ u 3D tehnologiji biće premijerno prikazan u Beogradu na otvaranju revije Sinemanija, 24. oktobra u bioskopu „Kolosej“.
Nove dogodovštine popularnih likova iz stripa o Galima i Rimljanima publika će moći da vidi na redovnom repertoaru već od 25. oktobra, najavio je domaći distributer „Taramaunt“, .
Korpulentnog Obeliksa ponovo igra slavni Žerar Deparđe, dok je novi Asteriks glumac Eduar Ber, a u ekipi su i Fabris Lućini, Katrin Denev, Valeri Lemersije, Gijom Galijen i drugi, u režiji Lorena Tirarda.
Prema sinopsisu ove avanturističke komedije, godina je 50. pre nove ere, a Cezar gladan novih osvajanja napada ostrvo na kraju poznatog sveta – misterioznu zemlju Britaniju. Kraljica Kordelija šalje vernog oficira Lepitoraksa da traži pomoć od Gala u malom selu koje je poznato po otporu prema najezdi Rimljana.
U tom selu Asteriks i Obeliks već imaju pune ruke posla. Starešina im je poverio zadatak da od Šiziksa, njegovog dosadnog nećaka, naprave pravog muškarca. Kad Lepitoraks dođe po pomoć, Gali će odlučiti da mu daju bure s njihovim čuvenim magičnim napitkom.
Asteriks i Obeliks će ga ispratiti do Britanije, zajedno sa Šiziksom, ali na putovanju nikad ne ide sve po planu, navodi se u najavi.

Povezana vest:  "MEDA" (TED) - MEDVEDIĆ ZA ODRASLE, U BIOSKOPIMA OD 13. SEPTEMBRA

Ketrin Denev ASTERIKS I OBELIKS U BRITANIJI
Reditelj Tirard ističe da je bio uzbuđen i preplašen kada mu je ponuđen ovaj projekat neverovatnih razmera.
„Prihvatio sam zbog avanture i zbog umetničkog izazova, ali nisam želeo da pristupim režiji nastavka filma o Asteriksu kao da je reč o nastavku serijala o Hariju Poteru u kome morate da vodite računa o kontinuitetu priče. Naprotiv. Pitao sam se kako će izgledati Asteriks kada ga ja budem radio“, rekao je on.
Ovo će biti prvi film o Asteriksu u 3D verziji, što je bila odluka producenata i distributera, dok je Tirard bio uzdržan.
„Ako gledamo na film kao na spektakl, to može lepo da se uklopi u priču o Asteriksu, naročito kada je reč o efektima čarobnog napitka, u scenama tuče sa Rimljanima ili u utakmici ragbija. Ja sam na 3D gledao kao na sredstvo koje omogućava da neke stvari izađu sa ekrana“, rekao je on.
Međutim, susret sa Alanom Derobom i njegovim radom na filmu „Pina“ Vima Vendersa uticali su da promeni mišljenje. „Uvideo sam prednosti: isticanjem reljefnosti scenografije i kostima 3D tehnika omogućava da gledalac uroni u imaginarni svet. Drugi razlog je što 3D pojačava glumački izraz i time osnažuje likove“, izjavio je Tirard.

Povezana vest:  Paranormalna aktivnost 3 planirana za oktobar 2011.