Host_poster

Šta posle „Sumraka“?
 
Odlaskom vampira Bele i Edvarda, holivudski studiji dali su se u potragu za novim „Sumrakom“ – filmom koji se dotiče tinejdžerskih muka i, što je još važnije, obara rekorde na blagajnama.
Prva četiri dela „Sumraka“ zaradila su 2,5 milijardi dolara u bioskopima širom sveta. Filmovi su rađeni prema seriji knjiga o vampiru i vukodlaku koji se zaljubljuju u smrtnicu. Stručnjaci očekuju da će finale sage „Praskozorje 2“ samo ovog vikenda zaraditi 150 miliona dolara u američkim i kanadskim bioskopima.
Željni da ponove uspeh „Sumraka“, filmski studiji dali su se u potragu za romanima za mlade koji bi mogli da se pretoče u ogromnu blokbaster franšizu.
Najmanje četiri filma rađena prema romanima za tinejdžere naći će se u bioskopima iduće godine. U filmovima mladi ljubavnici moraće da se izbore sa vanzemaljskim parazitima, zlim zombijima i drugim negativcima sa natprirodnim moćima.
Producenti se nadaju da će uspeti da pronađu priču koja će uzbuditi tinejdžere koji su, preporučujući knjigu prijateljima, sami zaslužni za planetarnu popularnost romana i filma „Igre gladi“. Film je ovog proleća u bioskopima zaradio 687 miliona dolara.
-Mladi osećaju duboku strast prema knjigama koje vole. A, kada ih vole onda ih i dele sa drugima – rekla je Rojtersu producent filma „Igre gladi“ Nina Jakobson.
„Sumrak“ je mali studijo „Samit entertejnment“ lansirao u holivudsku prvu ligu i omogućio „Lajons gejtu“ da snimi „Igre gladi“.
Filmovi koji će mladima biti ponuđeni dogodine kombinacija su paranormalnih tema iz „Sumraka“, distopijske budućnosti iz „Igara gladi“ i ljubavne priče.
„Samit“ se nada da će fanovi „Sumraka“ u februaru „zagristi“ i zombi romansu „Warm Bodies“ (Topla tela), ljubavnu priču zombija i smrtnika.
Nekoliko nedelja potom, studio „Vorner“ nudi fantazi film „Beautiful Creatures“ (Predivna stvorenja), o tinejdžerki sa magičnim moćima i dečaku koji se zaljubljuje u nju. Film je rađen prema bestseleru „Njujork tajmsa“ autorki Kami Garsije i Margaret Strol koji je u Srbiji objavila „Laguna“.
U martu, u bioskope stiže „The Host“ (Domaćin) autorke „Sumraka“ Stefani Majer (u Srbiji njene knjige objavljuje „Evro Đunti“), reč je o naučnofantastičnoj priči o vanzemaljskim parazitima.
„Soni“ će pokušati da osvoji tržište u avgustu filmom „The Mortal Instruments: City of Bones“ (Smrtni instrumenti: Grad kostiju) o tinejdžerki koja pokušava da spasi svet od demona.
„Samitova“ grama „Ender’s Game“ je priča o dečaku koji se bori protiv vanzemaljske invazije i u bioskope stiže u novembru 2013.
Ovi filmovi biće žestoka konkurencija nastavku franžize „Igre gladi“ – „Catćing Fire“ (Uhvati vatru), rađene prema romanima Suzan Kolins (Alnari) i prvom u trilogiji „Hobit“ Pitera Džeksona koja je rađena prema romanu Dž.R.R. Tolkina (Čarobna knjiga).
Potražnja za filmovima za mlade je tolika da holivudski studiji na sve načine pokušavaju da dobiju prava na knjige, čak i pre nego što se pojave u knjižarama.
Studio „Skrin džems“, ćerka kompanija „Soni“, u oktobru je saopštio da su kupili prava na „Black City“ (Mračni grad), mesec dana pre nego što je počela prodaja knjige. Razlog za žurbu bilo je, kako je naveo studio, veliko interesovanje mladih za knjigu.
„Lajons gejt“ je kupio prava i na knjigu, pre njenog objavljivanja, „Divergent“. Reč je o romanu smeštenom u budućnost u Čikago gde su ljudi podeljeni u kategorije prema ličnim karakteristikama. Studio planira da snimi film sa mladom zvezdom Šajlin Vudli (Potomci). Serijal „Divergent“ prodat je u više od dva miliona primeraka.
„Mislimo da će ovo biti nova velika franšiza“, rekao je Džon Felthajmer iz „Lajons Gejta“.
I pored tolike želje filmskih studija, stručnjaci upozoravaju da ne postoje garancije da će ljubitelji knjiga pohrliti i u bioskope. Filmske adaptacije romana „The Seeker“ ili „Spajdervikove hronike“ nisu postale velike franšize koje, navodi Rojters, predstavljaju neophodno gorivo za filmske studije.

 

Povezana vest:  Žilnik:Iznenadilo me enormno interesovanje publike za Destinaciju Srbistan