Reditelj Srđan Knežević o svom filmu Centar za pranje filma 

fest10_418Reditelj Srđan Knežević, autor filma „Centar za pranje filmova“ rekao je danas u Sava centru da mu nije bila namera da svojim filmom bilo koga napada, već da ukaže na probleme u srpskoj kinematografiji i da proba da pokrene nešto u društvu. 
Knežević je na redovnoj konferenciji za novinare FEST-a rekao da se film bavi dešavanjima u svim oblastima kinematografske industrije u Srbiji u protekloj deceniji, i pokušava da nađe odgovore za neke „veoma čudne postupke nove vlasti, kao što je ukidanje Instituta za film koji je pretvoren u FCS, a koji je prema mnogima nastao radi pranja novca, ili gašenje Avala filma“. 
-Zahvalan sam selektoru FEST-a Miroljubu Vučkoviću i direkciji FEST-a koja je odlučila da moj film bude prikazan na ovom festivalu, budući da ovaj film niko nije hteo da prikaže, pa čak ni novinari koji su bili na dve zatvorene projekcije nisu smeli previše da pišu o njemu niti da se bave tom temom – rekao je on. 
Prema njegovim rečima, namera mu je bila da napravi film koji bi celu priču sagledao iz svakog ugla, ali je bilo nemoguće doći do nekih sagovornika, kao što je bivši ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović i bivši direktor Filmskog centra Srbije Đorđe Milićević. 
-Film je od prvog prikazivanja značajno skraćen, a ja sam to namerno uradio kako bi on bio prihvatljiv za neke festivala ili televizije. Međutim, do sada niko nije hteo, ili nije smeo da prikaže ovaj film, a takođe su sve televizije odbile moju ideju da se od njega napravi serijal emisija – rekao je on. 
Knežević je dodao da su na prve dve projekcije filma, pored novinara, bili pozvani i tužioci, kako bi pronašli materijal za dalje delovanje, ali da oni nisu bili zainteresovani da se time bave“. 
Film „Centar za pranje filmova“ biće prikazan u Dvorani kulturnog centra Beograd od 16 časova. 
Glumica iz Makedonije Labina Mitevska, koja se nalazi u žiriju ovogodišnjeg takmičarskog programa FEST-a „Evropa van Evrope“, rekla je da smatra da su svi filmovi na FEST-u odlični, ali da je ovogodišnja selekcija takmičarskih ostvarenja izuzetna. 
Mitevska je istakla da je kinematografija u Evropi u krizi, zbog sve manjeg broja bioskopa, ali i da se pored toga u Evropi snimaju sjajni filmovi i da se zbog toga kinematografiji mora pomoći. 
-U Makedoniji će ove godine biti završeno sedam filmova, što će biti najveći broj snimljenih filmova za godinu dana do sada, pa sam sigurna da će se Makedonija na sledećem FEST-u predstaviti sa značajnim ostvarenjima – rekla je ona. 

Povezana vest:  Složite slagalicu i osvojite karte za premijeru filma „Prometej 3D“