anne-frankNova, realističnija adaptacija Dnevnika Ane Frank
 
Nemački scenarista Fred Brajnersdorfer autor je scenarija za novi film o neverovatnom životu Ane Frank, 13-godišnjoj jevrejskoj devojčici koja je umrla u nacističkom logoru nakon što se dve godine krila na tavanu očeve kancelarije.
 Priča Ane Frank je više puta ispričana na filmu, a najpoznatije ostvarenje je Oskarom nagrađeni „Dnevnik Ane Frank“ iz 1959. godine sa Mili Perkins u glavnoj ulozi.
 Takođe, veoma uspešna bila je i televizijska verzija iz 1980. u kojoj je mladu Jevrejku igrala Melisa Gilbert i koja je osvojila nekoliko nominacija za nagradu Emi.
 Brajnersdorferova verzija, koja će početi sa snimanjem iduće godine, koristiće, pored čuvenog Aninog dnevnika, i istorijsku građu koja je dostavila njena porodica. Novi film će tako otkriti neke detalje koji su dosad bili skrivani od javnosti.
 Ova drama ima za cilj da ispriča celu Aninu životnu priču, pre i posle njenog skarivanja i odvođenja u logor smrti.
 Kako prenosi „Holivud riporter“, Brajnersdorfer je sledio isti pristup kao i prilikom pisanja scenarija za film „Sofi Šol“ (Sophie Scholl – Die letzten Tage) koji na osnovu nove arhivske građe prati poslednjih šet dana u životu Nemice koja se nenasilnim sredstvima borila protiv nacizma.
 Film će producirati studio Spectrum and Zeitsprung u saradnji sa Fondom Ana Frank koji je osnovao Anin otac, Oto Frank, kako bi sačuvao uspomenu na svoju kćerku.
 Ana Frank je bila jedna od preko milion jevrejske dece koja su izgubila život u nacističkim logorima. Njen dnevnik, u kome se nalaze njena najintimnija razmišljanja i osećanja, preveden je na 55 jezika.
 Ana i njena sestra umrle su od tifusa 1945. u logoru Bergen-Belsen.
Povezana vest:  U susret premijeri filma Neprijatelj